söndag 3 september 2017

Att måla en himmel!


Små lätta moln...


Vi har målat en himmel i det norra sovrummet!
Det har varit lite av en process. Vi har fått testa oss fram till en bra blå färgton som fungerar i det mörka rummet. Vi har testat oss fram med pigmenten kolin- (vanligast på himlar), kimrök-, ultramarin- och pariserblått blandat med vitt. Men paletten består inte bara av blått och vitt. Lilian använder också pärlgrå från Ottosson som ser rosa ut i just det här rummet. gult, caput mortum och Gysinges pompejansk röd.

I första försöket målade vi upp taket med växlande blått och vitt på samma sätt som vi målat väggarna med nere i vardagsrummet. Intrycket blev dock lite för grått med för mycket moln. Jag ville ha mer av en blå himmel, med moln som ligger under och där himlen kommer fram lite mer här och där.


Första försöket, en lite för grå himmel.Vi strök då hela taket med en blandning som gav en ganska kraftig grönblå färg, som nu fick fungera som grund till molnmålningen. Men färgen, som var mer laserande blev ganska flammig och det skulle bli svårt att lägga moln på en så pass orolig grund.Grönblå laserande färg till vänster och den täckande blå färgen till höger


Till slut täckmålade vi taket med kolin-, pariserblått och vitt, och fick fram en blå färgton som var  mindre stickig och kändes mer som en sommarblå himmel i rummet. Men det var fortfarande svårt, för den blåa fägen ändrade sig beroende på var i rummet man var och vi fick anpassa färgen till det.


Nu var vi nöjda med basen. På det målade vi själva molnen i pärlgrått och vitt. Skuggeffekter och dagrar ligger i 'paynes gray' (konstnärspasta blandning av kimrök och ultramarinblå) och pompejansk röd från Gysinge.

Nu återstår att måla mer skuggeffekter och dagrar. Och kanske några svalor i skyn!Mer himmel, mindre moln 


Paletten består inte bara av blått


Ett lite mörkare parti växer fram...
... så här blev resultatet vid det mörka partiet.
Lägg också märke till taklisten som marmoreringsmålats som på Von Echstedtska....en av förlagorna på Von Echstedtska. Men oj, vad fjuttiga våra lister känns jämfört med dessa.
En ganska molnig himmel, men där det blåa bryter igenom lite här och där ger djup.
Vi valde att inte ha för mycket blått, det vart lugnare och mindre skarpt och 'mer rokokoigt' med mer moln.

Det är helt underbart att ligga här och titta i taket innan man somnar och när man vaknar! 
Takhöjden känns högre och, framför allt, är det inte lite rokoko?

2 kommentarer:

  1. Det är så väldigt rokoko och så väldigt och fantastiskt vackert! Rentav det bästa nymålade himlataket jag sett. Fantastiskt helt enkekt. Klädsamt avis också!😊

    SvaraRadera

I trädgården just nu

Ligusterhäckar i runda rummet Vilken majsommar vi fick! Vi jobbar på i trädgården med att plantera grönsaker och sommarblommor. D...