onsdag 6 september 2017

Handmålade 'Chineserier' à la 2017
Med övervåningen nästan klar (fattas svalor mm på himlen i norra sovrummet) så har vi nu börjat med höjdpunkten i huset, nämligen vardagsrummet. Här ska målas 'chineserier'!

Inspirationen har vi fått från de kinesiska rispapperstapeterna med blomster- och fågelmotiv på Svindersvik i Nacka, ett 'sommarnöje' i fransk rokoko ritat av Hårleman i början av 1740-talet. Se tidigare inlägg under etiketten inspirationsresor. 

Vi kommer fortsätta måla motiven med linoljefärg. Till grunden, som målades innan sommaruppehållet, använde vi matt lasyrgrund och matt 1% obränd umbra från Gysinge. De applicerades bredvid och in i varandra för att skapa liv och djup i väggen. På det har ytan stökats till ytterligare med stänk. Under arbetet har de en liten skål med luktfritt lösningsmedel som de doppar penseln i när linoljefärgen blir för tjock.  


Lilian på Abovo Atelje skissar med vit krita. Bilder på förlagan sitter uppklistrad överallt i rummet.


Skiss av fåglar. Vi bestämde oss för att lumppappa även spisen, för att den inte ska bli så dominerande. Vi trodde först inte att det skulle fungera, att det skulle bli för varmt. Men det finns tydligen spisar på t ex Drottningholmsteatern som är tapetserade, så det fungerar nog även här. 

Spiselkransens yta behöver vara slät innan den ska stenimiteras, troligen i grå kalksten  Den är struken med en lerblandning i några tunna lager. Det behövs några till för att ytan ska bli tillräckligt bra. 


Spisen målas in i samma basfärg som väggen.


Nedan några detaljer som börjar växa fram. Det här ska bli spännande!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-ta...