torsdag 4 maj 2017

Stänkmålat

Södra sovrummet med stänkmålning. Snickerier och bröstning i 30% kimröksgrå matt linoljefärg.
Badrumsväggen är målad i ljust kimröksgrå matt linoljefärg, som nu ska patineras.

Södra sovrummet börjar nu bli klart. Det som återstår är taket och lite detaljer. Resultatet blev ett  färgrikt rum med livfulla väggar tack vare stänkmålningen. Tekniken att stänka väggarna var under 1700-talet jättevanligt. Man använde björkris och slog ut färgprickarna på väggen. Det var från början ett sätt att efterlikna marmor.


Detalj på stänket som gjorts av mörkgrått, den ljusa caput mortum färgen från
andra sovrummet och gulockra som ger lyster!
Vi använde björkris, diskbortar och toaborstar till stärkningen. 


Lilian är nöjd! Tycker det blev tidlöst och sobert. Och mycket mer intressant än att bara måla vitt, vitt, vitt.



I övre hallen är det också stänkmålat. Där har vi använt en ljus grön umbra matt linoljefärg som bas och stänkt väggarna med mörkgrått, ljus caput mortum och gulockra, dvs samma som i södra sovrummet. Resultatet blir ett annat när man har ljusa väggar. Här har vi fått inspiration från hallen på Linnés Hammarby. 



Stänkmålat



Stänkmålat



Stänkmålat detalj


Lilian går över väggarna och 'duttar' över de fläckar som blivit för stora eller runnit.





Nog med stänkmålat! I nästa sovrum blir det annat. Under rokokon hade man i påkostade miljöer ofta hela väggpaneler av trä, sk boaseringar. Ibland illusionsmålades i stället väggarna för att uppnå samma känsla men till ett lägre pris. Vi ska göra en enkel variant av en sådan illusionsmålning i norra sovrummet.  Förebilden är en gulmålad vägg vi såg på Svindersvik. Rummet hade också ett himmelstak!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Betongparkett i växthuset

  Vi har lagt Betongparkett på golvet i växthuset. Det blev sååå fint. Betongparkett är en marksten med formtaget träreliefmönster, som jag ...