tisdag 9 augusti 2016

Grönsaker, grönsaker, grönsaker




Blandsallat med krasse på uppläggningsfat från Fide Fajans på Gotland 


Nu börjar augusti månad med svalare kvällar och allt kyligare morgondoppsvatten. Det är också en månad då det växer så det knakar. Kronärtskockorna sväller upp och tomaterna mognar i snabb takt. Vi skördar brytbönor (haricots verts), en av mina absoluta favoriter i grönsakslandet. Vi slår nog salladsrekord i år, med nya stånd som avlöser de gamla. Och jag sår fortfarande ny sallad. Och så mycket krasse, oregano, ringblommor mm som ätbar dekoration i salladen.

Jag  har skördat all min lök (utan purjolöken) och lagt upp den på torkbordet, som placerats under tak i ett uthus i skydd för regn. Om löken får torka ordentligt blir hållbarheten bättre. På torkbordet ligger gul-, röd-, och charlottenlök. Vitlöken skördades tidigare i juli.


Lök på tork

Vi har beskurit ett äppelträd där vi behövde reducera kronan rejält eftersom trädet kommer att stå mitt i grönsaksområdet som vi planerar att utöka. Det är perfekt att beskära äppelträden nu under den sk JAS perioden (juli, augusti, september). Då hinner de återhämta sig innan vintern och utveckla de frukter som blir kvar efter beskärningen.  


Före....

...Efter, en kraftig, och nödvändigt beskärning. Det kommer stå fint bland grönsakerna.


Alla grenar som vi tar ner åker in i den här effektiva och starka flismaskinen från Eliet . Den tar ganska grova grenar och det är så skönt att kunna bli av med dem och lägga tillbaka under träden direkt efter beskärning.


Skaffa en kraftig flismaskin!

Stockrosor från en fröpåse jag fick i en veckotidning för två år sedan

Genom bygget har vi fått en del pallkragar som jag passar på att göra två små odlingslådor av. Jag har staplat tre kragar på varandra för att få lite höjd.  Kartong i botten mot gräset och sen har jag börjat fylla den ena lådan med trädgårdsavfall. Den ska jag sätta grönsaker i lite senare i höst för att kunna skörda senare i år. Den andra ska bli varmbänk, dvs den ska proppas med hästskit, halm mm i början av februari för att ge primörer tidigt nästa vår. Locken har jag köpt på Hasselfors och monterat ihop själv.


Odlingslåda under uppbyggnad



Vi använder grönkål till att göra sk 'green smoothies' som vi dricker varje morgon. Tre stora grönkålsblad (repade), en bit färsk ingefära, ett päron, kokosmjölk och en skvätt äppelmust. Allt körs i en vitsmixer till en god grön och hälsosam frukostdrink.

Vi gör också grönkålschips. Repade grönkålsblad blandas med lite olivolja och flingsalt. Lägg upp  på plåt (gärna med skyddspapp) och grädda i ung på ca 200 grader i ca 8 min, men håll koll och rör om då och då.




8 min i 200 grader


Grönkålschips



En hund som trivs på landet



Vackra ägg som blir hemska larver. Kraftigt förstorade ser de ut som odlade pärlor.




 Egentligen kan man undra varför man ska odla hallon när de vilda är så mycket godare.



Flammentanz i vackert förfall



Uteplatsen på norrsidan



I växthuset rodnar tomaterna en efter en. Det är roligt för alla plantorna med röda tomater kommer från min sådd av färsk tomat som jag skivade direkt ner i krukor i maj. Den andra sorten är från Nordisk Genbank, som jag köpte för minst tre år sedan och sådde samtidigt som de färska fröna. De är gula och kommer jättefint med grova, fina stjälkar och många fina tomater.



Tomaterna mognar en efter en...



Jag har ställt min odlingshylla halvvägs in i växthuset för att få plats för mina sådder. Där är det lite av varje på gång. Idag sådde jag maché sallad och krusbladig persilja.


Sådder på tillväxt












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Betongparkett i växthuset

  Vi har lagt Betongparkett på golvet i växthuset. Det blev sååå fint. Betongparkett är en marksten med formtaget träreliefmönster, som jag ...