söndag 28 juni 2015

Nu blommar ängarna i Val Gardena!


Vi är på kort semester i Val Gardena. Går på tur och har provat på klättring. Bästa tiden är nu för ängarna är fulla av blommor!













lördag 20 juni 2015

Ny siktlinje


Idag, dagen efter midsommarafton tittade solen fram under eftermiddagen. Med solen kom värmen och det var efterlängtat. Vi klippte upp en siktlinje från nya husets altan och ner till sjön. Där ska LCs Mark anlägga en stentrappa av de gamla grundstenarna. Trappan får anpassas lite efter den stora stenen som ligger mitt i linjen - bara charmigt. Sen kanske det blir en liten brygga där nere också. Vi får se...


torsdag 18 juni 2015

Trappa byggd av en gammal grund

Tommy och Göran från Lcs Mark i Malmköping har pusslat och byggt den här fina trappan av gamla grundstenar. Under trappan och någon meter ut från huset har vi fyllt med Hasopor. Det isolerar så vi inte får någon tjälskjutning. Mellan stenarna på den plana ytan kommer vi att fylla på med sand och i övrigt kalkbruk som på grunden.




I trädgården blommar de halvvilda växterna, som aklejan och prästkragen nedan. 



Även nepetan blommar för fullt..


... liksom spinosissima rosen 'Poppius' med tusen rosor. Den kan jag rekommendera! Knopparna går i mörkt purpur och när de slår ut får de den här fina rosa nyansen.





Slänten blommar också för fullt! Det är mest flocknäva, men de tidigaste dagliljorna står färdiga att slå ut. I förgrunden den vackra kirskålen!








Mora ängar


Nu har gräset kommit upp och vi har ängar överallt på tomten med klippta gräsgångar.  Flera av dessa ytor är ganska näringsrika och vi behöver därför slå gräset flera gånger i år. Första gången blir någon vecka efter midsommar. Nästa blir i månadsskiftet juli - augusti och sedan blir det lövräfsning till hösten och krattning i vår. Allt gräs och alla löv måste tas bort så att jorden utarmas. Det brukar märkas skillnad redan efter ett år. Vi har en slåtterbalk som vi använder i stället för lien, som ju tar lite längre tid. Sedan gäller det att forsla bort materialet - det är det största problemet, för det blir så mycket. Alternativet vi funderar på nu är att hängsla in ängen och hyra in två får som får beta och äta upp gräset från övriga tomten.





fredag 12 juni 2015

Taket på plats och huset målat


På framsidan blev det gammalt enkupigt tegel med stämpeln E, som vi först trodde stod för Ekensholm. På vänster sida ligger de pannor som legat på Svartentorpet och på höger sida de som legat i en lada vid Ökna. De är lite rödare, troligtvis för att de förvarats mer skyddat, inomhus. 



På baksidan la vi teglet från huset vi rev. Det är inte lika vackert, men kommer åldras fint med åren. 

måndag 8 juni 2015

Vackert med Falu Ljus slamfärg

Vi målar hela huset i Falu Ljus slamfärg utan linolja. Rödpigmentet i den färgen kommer från Falu Koppargruva. Den ger en fin lyster när solen ligger på. Observera att det inte är samma sak som Gysinges Rödockra. Rödockran tycker jag ger ett mattare, inte lika lysande resultat.



Brädan mellan takfallen målas i Falu ljus slamfärg liksom resten av huset.




Det bilade timret kommer till sin rätt med hjälp av den röda slamfärgen. På den här bilden kan man också se hur det ser ut under takutsprånget, med ett foder, så att det ska se snyggt ut underifrån. Vi har valt att ha ett ganska litet takutsprång, ca 30-40 cm. Det gör att huset ser äldre ut.















söndag 7 juni 2015

Ett hus vill också kunna andas!


Per var nere och inspekterade taket. Takpannorna låg inte bra. De måste ligga plant och rakt. Annars tätsluter de inte ordentligt och blir vindfång och kan släppa in vatten. Killarna fick instruktioner om att använda en planka för att se till att de hamnade rakt och mäta så de hamnade rätt i sidled. Eftersom det är gammalt taktegel som varierar lite i storlek sorterade vi teglet innan vi började lägga taket. 

Teglet läggs direkt på bärläkten på faltaket (dvs plankorna ligger omlott). Inget takpapp, som ju är tätt. Det här bygger på att tegeltaket är helt och om det skulle läcka så finns det inga diffusionstäta material som kan stänga inne fukt. Alla material vi använder ska kunna ta åt sig fukt och torka, dvs de ska inte ges förutsättningar att stänga inne fukt och fuktig luft som leder till att det ruttnar eller möglar.  


onsdag 3 juni 2015

Fredag kväll

Det här inlägget ska komma efter onsdagkväll inlägget. Det har av någon anledning hamnat fel.
Nu håller byggarna på med att montera takstolarna. Vi hade tänkt att allt skulle vara gjort av trä med träplugg isf skruv, men esterna hann börja skruva, så det fick bli smidesskruv ( som ju inte kommer synas ). 













Betongparkett i växthuset

  Vi har lagt Betongparkett på golvet i växthuset. Det blev sååå fint. Betongparkett är en marksten med formtaget träreliefmönster, som jag ...