söndag 24 september 2017

Handmålade Chineserier, del 3

Ett träd börjar ta sin form


Vårt 'chineseriande' börjar ta form och i veckan har vi jobbat med att få till himmel och mark för att skapa djup i motiven och något som träd och sjöfåglar kan 'landa' på. Det blir en enorm skillnad så fort man får upp en horisont och flera marknivåer.

Det är olika nyanser av brunt som lagts på och några blå nyanser har fått bilda himmel. Allt detta har lagts på mycket tunt, så att bleckningen syns igenom. Stora penslar och svampar underlättade jobbet.



Olika färgprover inför mark- och himmelsmåleriet. 

Arbetet med att få fram en levande bakgrund tror vi kommer att göra stor skillnad jämfört med en färdig handmålad tapet, där bakgrunden ofta är en stum, enfärgad yta utan liv. Våra medvetet 'stökade' väggar med olika kulörer applicerade bredvid varandra och ihopmålade i gränslandet samt lite stänk och slabb tror vi blir mer dynamiskt.



Väggen mot öppna spisen som tapetserats med lumppapp som resten av rummet och nu blir en del av helheten.
Öppna spisen har Per nu lagt på ett gips för att få till en slätare yta än vad lerbruket kunde åstadkomma.
Nu är vi nöjda med spiselkransens yta inför stenimmitationsmåleriet. 



Huvudväggen. Trädens vita färg är steg ett i en kedja som så småningom ska bli en 'vanlig' stam i en mörkare kulör.




En hörna med träd som böjer sig över till andra sidan. Vatten och stenklippor i bakgrunden.

Ytterligare några vyer. Bilderna som sitter upptejpade överallt, är inspirationen; en rispapperstapet från Svindersvik i Nacka












Medan arbetet med måleriet pågår inne så är det helt fantastiskt ute. September är en magisk, tyst månad. Idag har det varit varmt och skönt och vi har slagit det sista gräset för i år och lagt på som täckmaterial under träd och buskar. Efter det arbetet tog vi en promenad runt sjön med hunden för att sträcka på kroppen. Vi avslutade med bastubad och tre dopp i sjön innan det var dags för middag.
Nedan några bilder tagna en magisk kväll i veckan.






















lördag 16 september 2017

Handmålade Chineserier, del 2

Uppmätning av bilden för anpassning till nya väggen


Nu är vi snart färdiga med att 'blecka' alla kritskisser. Det vi gjort är att vi fyllt i med en tunn linoljefärg som tål att man lägger på himmel, sjö samt olika markytor i tunna lager och gör att skisserna fortfarande syns efter det arbetet. När man sedan är nöjd med basen börjar själva måleriet av alla träd, buskar och djur. Dessa kommer också att målas i olika lager för att skapa liv i bilderna. Men så långt har vi inte kommit än. 



Lilian tar en stunds vila med en god kopp kaffe. 

Kul med fördjupning inom området kinesiska eller exotiska fågel- och växtarter! Älskar sånt!


Lilian och Dag är fenor på att hitta sorten på fåglarna som figurerar.
De tycker det är roligare att måla dem då :)

Enligt Lilian kan man se att det är flera olika personer som målat tapeterna på Svindersvik. Och så blir det också hos oss. Lilian har tecknat de flesta väggarna, men även Dag några. Det blir en bra mix.











Arbetsbordet - fullt av energi!



En av Lilians lådor


Den här skissen (gjord av Lilian) har jag bleckat själv. Känner mig himla nöjd!


Detalj på dykande anka, redan en av mina favoriter!

Tranan som fångar gräshoppan...'Den som är vaksam fångar lyckan'...
Grills (Svindervik) vapensköld..en sådan måste ju vara med också.



På tal om tapeter på öppen spis. En bild från Drottningholms Slottsteater,
som har tapetserat denna öppna spis.
Det har ju hållit i några hundra år, så det borde funka även för oss.

onsdag 6 september 2017

Handmålade 'Chineserier' à la 2017




Med övervåningen nästan klar (fattas svalor mm på himlen i norra sovrummet) så har vi nu börjat med höjdpunkten i huset, nämligen vardagsrummet. Här ska målas 'chineserier'!

Inspirationen har vi fått från de kinesiska rispapperstapeterna med blomster- och fågelmotiv på Svindersvik i Nacka, ett 'sommarnöje' i fransk rokoko ritat av Hårleman i början av 1740-talet. Se tidigare inlägg under etiketten inspirationsresor. 

Vi kommer fortsätta måla motiven med linoljefärg. Till grunden, som målades innan sommaruppehållet, använde vi matt lasyrgrund och matt 1% obränd umbra från Gysinge. De applicerades bredvid och in i varandra för att skapa liv och djup i väggen. På det har ytan stökats till ytterligare med stänk. Under arbetet har de en liten skål med luktfritt lösningsmedel som de doppar penseln i när linoljefärgen blir för tjock.  


Lilian på Abovo Atelje skissar med vit krita. Bilder på förlagan sitter uppklistrad överallt i rummet.


Skiss av fåglar. 



Vi bestämde oss för att lumppappa även spisen, för att den inte ska bli så dominerande. Vi trodde först inte att det skulle fungera, att det skulle bli för varmt. Men det finns tydligen spisar på t ex Drottningholmsteatern som är tapetserade, så det fungerar nog även här. 

Spiselkransens yta behöver vara slät innan den ska stenimiteras, troligen i grå kalksten  Den är struken med en lerblandning i några tunna lager. Det behövs några till för att ytan ska bli tillräckligt bra. 


Spisen målas in i samma basfärg som väggen.


Nedan några detaljer som börjar växa fram. Det här ska bli spännande!










 





söndag 3 september 2017

Att måla en himmel!


Små lätta moln...


Vi har målat en himmel i det norra sovrummet!
Det har varit lite av en process. Vi har fått testa oss fram till en bra blå färgton som fungerar i det mörka rummet. Vi har testat oss fram med pigmenten kolin- (vanligast på himlar), kimrök-, ultramarin- och pariserblått blandat med vitt. Men paletten består inte bara av blått och vitt. Lilian använder också pärlgrå från Ottosson som ser rosa ut i just det här rummet. gult, caput mortum och Gysinges pompejansk röd.

I första försöket målade vi upp taket med växlande blått och vitt på samma sätt som vi målat väggarna med nere i vardagsrummet. Intrycket blev dock lite för grått med för mycket moln. Jag ville ha mer av en blå himmel, med moln som ligger under och där himlen kommer fram lite mer här och där.


Första försöket, en lite för grå himmel.



Vi strök då hela taket med en blandning som gav en ganska kraftig grönblå färg, som nu fick fungera som grund till molnmålningen. Men färgen, som var mer laserande blev ganska flammig och det skulle bli svårt att lägga moln på en så pass orolig grund.



Grönblå laserande färg till vänster och den täckande blå färgen till höger


Till slut täckmålade vi taket med kolin-, pariserblått och vitt, och fick fram en blå färgton som var  mindre stickig och kändes mer som en sommarblå himmel i rummet. Men det var fortfarande svårt, för den blåa fägen ändrade sig beroende på var i rummet man var och vi fick anpassa färgen till det.


Nu var vi nöjda med basen. På det målade vi själva molnen i pärlgrått och vitt. Skuggeffekter och dagrar ligger i 'paynes gray' (konstnärspasta blandning av kimrök och ultramarinblå) och pompejansk röd från Gysinge.

Nu återstår att måla mer skuggeffekter och dagrar. Och kanske några svalor i skyn!



Mer himmel, mindre moln 


Paletten består inte bara av blått


Ett lite mörkare parti växer fram...




... så här blev resultatet vid det mörka partiet.
Lägg också märke till taklisten som marmoreringsmålats som på Von Echstedtska.



...en av förlagorna på Von Echstedtska. Men oj, vad fjuttiga våra lister känns jämfört med dessa.




En ganska molnig himmel, men där det blåa bryter igenom lite här och där ger djup.
Vi valde att inte ha för mycket blått, det vart lugnare och mindre skarpt och 'mer rokokoigt' med mer moln.

Det är helt underbart att ligga här och titta i taket innan man somnar och när man vaknar! 
Takhöjden känns högre och, framför allt, är det inte lite rokoko?





Betongparkett i växthuset

  Vi har lagt Betongparkett på golvet i växthuset. Det blev sååå fint. Betongparkett är en marksten med formtaget träreliefmönster, som jag ...