torsdag 19 november 2015

Vintertäckning av odlingsbäddarna

Vi har varit på studiebesök hos Börje Remstam, som skrivit boken 'Min dröm om lustgården'. Börje, som är ordförande i FOBO (Förbundet organisk-biologisk odling) har odlat ekologiskt enligt den sk täckodlingsprincipen i över 30 år. Den går i princip ut på att man lägger på organiskt material som löv på hösten och gräs på sommaren på alla odlingsytor och under buskar och träd. Genom att man tillför material hålls jorden fuktig, lucker och näringsrik. I stället för att gräva och släpa material till en komposthög gör i stället maskarna jobbet på plats med att förse jorden med syre och näring samtidigt som den blir lucker och fin. Så man kan säga att det är ett förhållningssätt till trädgård som går ut på att masken gör det tunga jobbet med att få jorden brukbar, inte människan. Och Börje kunde bekräfta det när han berättade att han inte använt en spade på 25 år!

Det som tilltalar oss med täckodling är att det är arbetsbesparande och miljövänligt. Alla blir glada! Det är enkelt att lägga på material i stället för att gräva och hålla på med komposthögar som ska vändas och förflyttas. För oss blir det extra bra och lättarbetat när vi har vår kompostkvarn och slaghacken. Då kan vi lägga på organiskt material med bra struktur, samtidigt som det ser fint ut.

Inspirerade av Börje har vi fortsatt med vår vintertäckning av odlingslådorna med kompostvallar och lövtäckning.
Tanken är att man i vår rakar undan det som är kvar av löven och sår eller planterar på den ytan. Man lämnar kompostvallen i mitten åt maskarna och växterna att hämta vatten och näring ifrån. När löven är uppätna fyller man på med nytt täckmaterial, t ex 10 cm färskt gräsklipp. Det ogräs som mot förmodan tränger igenom täcklagret drar man enkelt upp och lägger på vallen i mitten att förmultna.

Mina bärbuskar har med åren 'stigit upp' så att rötterna nu ligger ovanpå jorden. Även här har jag därför fyllt på med täckmaterial (löv och gräs).
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-ta...