onsdag 25 november 2015

Trappan och växthuset behöver underhåll!

Det är alltid någonting som behöver ses över när man har hus och trädgård. Trappsatserna till gamla huset behöver bytas ut. Arboristen David, som var hos oss och beskar lindarna, kommer över en och annan ek. Dessa sparar han och återanvänder. Nu ska han se om han kan göra våra trappavsatser i ek. Under ligger det timmerstockar, så det är bara ovansidan som behöver bytas.
Fortsättning följer...


Likaså behöver växthuset en genomgång. Ett fönster har dessutom glidit ur sin position. Jag tycker att konstruktionen på detta växthus som jag köpte från Florum för många år sedan är lite märklig. De kanske har ändrat det nu, vet inte, men förutom att det läcker en hel del har mitt i alla fall problemet att de två nedre fönstren på taket tenderar att glida av. Vi har gjort en förstärkning med en plåt i nederkanten samt fått sätta lite nubb som håller glasen på plats, men behöver nu se över det hela igen.


Ett (eg flera) fönster behöver sättas på plats. 
Växthuset behöver verkligen en översyn! Det får nog bli nästa års projekt! Vi har lite planer på ett lite större hus som ska tjäna som orangeri, ungefär som det nedan och som ligger i närheten av oss. Men det är ju inte samma sak som ett växthus. Det ger inte samma ljus till tomater och gurkor som vill bada i ljus.
Gammalt orangeri som tillhör en gård i närheten av oss. Det känns som ett äldre hus som blivit konverterat till orangeri senare. Det var ju vanligt att man återanvände gamla timmerhus förr. Kanske satte man helt enkelt in fönster i ett parti av huset och gjorde en passage i bortre ändan vid det låga fönstret, så man kunde köra in de stora krukorna med häst och vagn på ena sidan och ut på andra. Det här är förstås bara spekulationer från min sida. Men det är kul att fantisera om hur det kan ha varit :)

1 kommentar:

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-ta...