torsdag 19 november 2015

Vi klipper ner de stora lindarna framför huset

Vi har haft arborister på Mora som hjälpt oss att klippa in de två stora lindarna framför gamla huset. Ända sedan den första linden föll under Gudrun år 2005 har vi varit oroade för att någon av de två lindarna ska gå samma väg till mötes. För att säkra huset kände vi att det var dags att göra något åt saken. Vi har nu 'stympat' träden rejält, men försäkrat oss om att åtminstone de vackra gamla stammarna blir kvar länge än.

Så här såg det ut efter stormen Gudrun. Den gången var det nära ögat. Trädet föll med sk rotvälta precis norr om huset.Så här såg lindarna ut innan vi började kapa in dem. Man kan se att de står väldigt nära det gamla 1700-tals huset.
Det gör ont i kroppen att behöva kapa träd.  Men nu är det första trädet redan inkapat. Vi bestämde att försöka hålla formen lite oval, tror det kommer bli bra när nya grenar och blad växer ut.
Ett jättefint och välbyggt fågelbo upptäcktes bland alla grenar.Arboristen David i arbete


Det vart mycket ved och ris att röja.
Sista höga grenen kapas. 
Sedan tog de av trädet på samma höjd som det första. Det vart väldigt mycket ved på marken...
Arboristerna tog med sig merparten av allt ris vilket var skönt eftersom det hade tagit oss månader att få bort allt. 
Träden efter den hårda beskärningen. Nu kommer det att se jättekonstigt ut det första året, men sen kommer de att ge en betydligt mindre, grön trädkrona.  Den kommer behöva beskäras vart femte till åttonde år, som vid hamlingsbeskärning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-ta...