lördag 18 juli 2015

Terassen är klar

Anläggarna har fortsatt med terassen till nya husets baksida och är nu även klara med den. Vi har lagt 6 stycken ventilationsrör som vi petat in i muren diskret. Där är det tänkt att vi ska ta in luft till källare, rum och eldstäder. De lutar så att det går att spola ur dem vid behov. Ett galler ska monteras i ändan ut mot terasskanten. Över rören har vi lagt Hasopor, som isolerar. Det gör att tilluften kommer att värmas lite innan den kommer in i huset på vintern - och kylas på sommaren.

Ett väldans jobb att få stenarna på plats.


Hasopor och grovt grus


Markduk och sättsand

Tittar man riktigt noga så ser man 6 st hål i muren där rören kommer ut.

De lokala anläggarna har koll på var man hittar begagnade stenar i trakten. Här har vi lagt en marmor som legat på terassen på Skjortfabriken i Flen. Vi tror att det kan vara Ekebergsmarmor. Den skulle ändå slängas, och vi fick ta den mot att vi hämtade stenen. Den har redan patina och känns helt rätt på platsen. Ekebergsmarmorn är en dolomitisk marmor (lustigt, vi som precis varit i Dolomiterna...), som fått sitt namn efter Ekebergs Gård vid Hjälmaren. Det är Närkes landskapssten.

Stenen läggs i sättsand, och sätts i bruk utmed kanterna så den ska ligga still där. Vi lämnar en glipa på ca 5 cm mot fasaden, samma som för trappan på framsidan huset. Vill inte ha något som kan binda fukt mot fasaden.


Färdigt resultat! Det blev en sten över som får tjäna som trappsteg för den dörr vi kommer att använda mest.
Annars var det på håret att stenen räckte till.


Stenläggningen är också snygg!
Det ser ut som stenen legat där i minst hundra år.

Jag har tidigare i bloggen berättat om att man på 60-talet rev ett gammalt hus på platsen där vi nu bygger.
Nu när vi byggde trappan hittades denna lilla skärva av en gammal kakelugn. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-ta...