måndag 13 juli 2015

Förökning (kloning) av krolliljor

Jag läste nyligen en bra beskrivning på hur man förökar krolliljor och andra sorters liljor som jag vill dela här på bloggen.

Man köper eller gräver upp en lök i början av hösten. När man studerar löken närmare ser man att den inte har en slät yta, utan en massa fjäll som sitter varv på varv. Man tar försiktigt med fingrarna och bryter av så många fjäll man önskar vid basen av liljelöken. Det är väldigt viktigt att få med den lilla krökningen längst in på fjället.

Ta sedan en mörk plastpåse, typ hundbajspåse, stick några små lufthål i den, och fyll med lätt fuktad torv eller vermiculit. Stoppa ner fjällen i påsen och skaka försiktigt. Lägg påsen mörkt (där du förvarar potatis), titta till den då och då, och fukta torven med en sprayflaska om det behövs.
Efter en period av tre-fyra månader så har det vuxit ut bebisar från baskröken av fjällen. Pilla av dem och sätt i kruka. Är det fortfarande vinter ute, ställ dem i källaren, för att sedan plantera ut dem på våren.

Den här metoden ger exakta kopior av moderplantan, ingen överraskning som vid frösådd. Dessutom sparar man två år. Det tar 2-3 år till en blommande lilja på detta sätt.


Lägg till bildtext

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-ta...