måndag 6 juli 2015

Nu slår vi gräset


Den varma veckan, den första i juli,  började vi sent omsider slå gräset. Det var så vackert innan midsommar och sedan åkte vi till Italien. Nu fick vi slita desto mer eftersom det vuxit sig långt. Vi hann med en bråkdel innan regnet kom. Nu får vi se när vi kan fortsätta. Och frågan är vad vi ska göra med allt hö/gräs. Sälja på blocket är första alternativet, andra är att behålla det och använda som täckmaterial och att dumpa det som inte går åt nere vid ängen i sjökanten. Det blir ju såna massor!!!

En bråkdel av gräset är nu hässjat! Och det är ju också vackert!

Om vi hade varit rationella människor hade vi slagit gräset innan midsommar. Men vi är esteter och det var såååå vackert med det långa gräset. Om man slår gräset tidigt får man ett proteinrikt och bra foder för betesdjur. Om man däremot väntar, blir det inte alls lika näringsrikt och lönsamt.

Om man vill ha ängar är det bra att slå gräset en till två gånger  - och att forsla bort det (utarma). På hösten krattar man bort löv.

Vi behöver också lära oss tekniken att lägga upp gräset på hässjan rätt. Det gäller att få till avslutet bra så att regnet rinner av i stället för att gå ner i hässjan. Det var en förmåga som långt ifrån alla behärskade då det begav sig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-ta...