lördag 18 juli 2015

Bort med grusgångarna!

Det sista anläggarna gjort är att göra markberedningen efter att de kört upp marken med den tunga traktorn. De är otroligt duktiga på att städa efter sig dock. Så här såg det ut för två månader sedan.


En liten låda kvar av 60-tals huset.

Nya huset på väg upp. Hela framsidan full av gammalt virke från Svartentorpsladan, som vi kanske skulle få användning för.


Lervälling efter traktorn
Vi plockade ut fem timmerstockar från den stora högen av material från gamla ladan, resten slängde vi. Mycket var ju i väldigt dåligt skick dessutom.

Vi passade på att samtidigt ta bort grusgångarna och och så i gräs!!!  Ett stort beslut för oss, men som vi känner oss helnöjda med nu när det väl är gjort. Det kommer att bli mycket mer lättskött att slippa samvetet med att rensa gångarna. Nu kan vi koncentrera oss på att hålla de två ytorna med ärtsingel, ett framför varje hus, ogräsfria. Mellan grus och grovuppfarten la vi en rad gamla storgatstenar som får till uppgift att hålla singlet på plats. Det känns jättebra att vara hyfsat klara med trädgården igen efter den röra som varit. Framför nya huset har vi flyttat rosorna och schersminerna till strategiskt bra platser för insynsskydd och blickfång. Det har lämnat en tom yta framför det nya huset. Där tänker vi ha formklippta låga häckar i en halvcirkelform, bakom den äng. Enkelt och snyggt. Sedan kan man fylla på med små träd i de ytor som bildas - eller bara låta de vara tomma. Grinden har placerats så centrerat som det gått i förhållande till nya husets dörr. Den har fått konkurrera med eken som står lite i vägen. Det är bara charmigt! Vår halvcirkel ger två nya siktlinjer, den ena mellan grind och dörr, den andra mellan magasinet och Svartentorpsladan.

Körbart gräs mellan husen. 

Singel på kompakterad sand i en båge framför båda husen. Storgatsten i skarven mellan de hårda materialen.

Vi tar bort gången som leder ut mot vägkorsningen, byter ut grinden mot staket och flyttar dit en schersmin för att skärma av oss mot vägen. Grinden flyttas närmare det nya huset som ju blir huvudbyggnad på gården. Parkeringen till det gamla torpet blir garaget i södra ändan av tomten och där finns också en grind.

Vy från nya huset och ut mot parkeringen och planen framför lilla magasinet, en grusyta vi inte behöver hålla helt ogräsfri.  


Vy från huset och rakt fram mot vägen med ny placering av halva grinden precis bredvid eken.

Vy från lilla magasinet och bort mot Svartentorpet. Bakom räden till höger blir det äng och en klippt gång bort till grinden.

Vy från vägen där grinden nu står. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-ta...