måndag 20 mars 2017

Varmbänk, växthus och sådder inomhus
Det är fortfarande vinter där ute i trädgården. Men det finns så klart mycket att pyssla med mellan måleri sessionerna i nya huset.


Jag har precis lagt upp potatis för groddning i ett tunt lager jord på sval och ljus plats. Det fick bli vardagsrummet i nya huset. I år blev det fyra sorter; supertidiga Timo, min favoritsommarpotatis Amandin, sparrispotatis och en senare mandelpotatis. De vill helst ha det lite fuktigt för att utveckla groddar.

I år har jag också en varmbänk. Där har det redan grott och börjat växa. Min varmbänk består av tre på varandra staplade pallkragar. Utanpå dem har jag virat bubbelplast. På toppen ett plastlock i en träram för ljusinsläpp. I februari fyllde jag 2/3 med färsk hästgödsel uppblandad med halm, ett lager jord på toppen. En hink varmvatten (och lite kiss) hälldes på för att processen skulle komma igång. När temperaturen varit uppe på ca 60 grader och sedan kommit ner igen till ca 30 så sådde jag blandad sallat och spenat. Det blir spännande att se om ytan räcker till för att hålla värmen tills det går att skörda, vilket borde vara i april.Den högra är varmbänken, den vänstra blir en kallbänk i år. Den är fylld med trädgårdsavfall från förra året och lite jord. Det behövs lite mera jord innan den kan användas, jag ska fylla på snart. Luckorna är köpta på Rusta.


Sådden på väga upp i varmbänken

I växthuset såddes spenat i februari. Den har grott och är på gång uppåt. Den persilja som klarat vintern har flyttats ihop för att ge plats för några små sådder. Det blev plats för fyra korta rader  sockerärt, morot, rädisa och dill.  Dessa ska förhoppningsvis ge grönt innan utomhusodlingarna går att skörda.Övervintrande persilja - ligger långt före nysåddNågra rader tidiga grönsaker är sådda i växthusetSpenaten i växthusetInomhus drivs små plantor upp med hjälp av en ganska fin 'plant-hylla' försedd med LED belysning från IKEA. Ett pluggbrätte med plats för 60 småplantor får plats på en hylla. Sakteliga kommer hyllan att fyllas på med fler plantor. Småplantor kräver dock närvaro och vill bli ordentligt ompysslade, vilket är ett problem när man som vi bor på två ställen. Jag längtar tills vi blir permanentboende här.IKEA hyllan KRYDDA med LED belysning. En timer styr att lamporna lyser 14 timmar per dag.Småplantor på väg upp.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-ta...