måndag 13 mars 2017

Pyssel i nya köket!

Det pysslas i nya köket på Mora! Det stora köksskåpet, tillverkat av Axelssons snickeri i Eskilstuna, har nu fått en första strykning invändigt i äggoljetempera.
Innan målningen shellackades alla kvisthål.
Färgen är kimröksgrå, ca 8-10 %. Jag mixade ihop en blandning av ca 400 g rå linolja och lika mycket färska ekologiska ägg. Blandade sedan ihop äggoljan med pigmentvatten (ca 300 g pigment som fått stå i 400 g vatten över natten). Färgen känns som lättfil i konsistensen och är lätt att måla med. Miljövänlig färg med lång tradition i Sverige.SkåpetInspirationen till skåpet har vi fått från ett modernt skåp, B2, från köksproducenten Bulthaup. Det är skapat med ett verktygsskåp som förebild, med mottot var sak har sin plats. 
Vårt skåp med det som vi tror oss behöva, målat till hälften. 

Köket tänker vi oss som ett rum med eldstaden och hörnskåpen som fast inredning. Sedan fyller vi på med ett gammalt arbetsbord där vi monterat en diskho, det stora köksskåpet och sedan ett matbord. Hörnskåpen i alla fyra hörn kommer husera olika behov; skafferi, sop-och källsortering, städ samt övrig förvaring.Det gamla bordet har höjts till 90 cm och diskho har monterats.
Hörnskåpet bakom blir skafferi med luftintag från utrymmet under köket.


Första strykningen klar! Det tog några timmar.
Men tiden går ändå fort när man målar och samtidigt lyssnar på radion. 

I skåpet kommer vi gömma undan moderniteter som kyl/frys, diskmaskin och ugn. Sedan blir det plats för porslin, glas och bestick, kryddor, torrvaror, grönsaker mm. Det kommer att komma mer om det här skåpet allteftersom. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-ta...