söndag 1 maj 2016

Lerklining


Här ligger materialet och väntar på att omvandlas till lerklining.

   
Spisarna putsades med lerklining tidigare i våras. Nästan alla väggar inomhus kommer också att lerklinas. Lerklining är en gammal teknik som har använts i Sverige sedan minst vikingatid. Lerkliningen, som är en blandning av lera, sand, färsk hästskit, halm och vatten, har en mycket bra värmeisolerande och vindtätande förmåga. Andra fördelar är att det är mycket starkt, har bra bindningsförmåga och är relativt billigt.

OCH materialet buffrar och transporterar fukt. Eftersom vi inte kommer använda några täta material, förutom elkablarna som är i plast, kommer huset i princip att fungera som 50 ton disktrasa, som suger åt sig och släpper ifrån sig fukt. Allt tenderar att utjämna sig och våra naturmaterial kommer ta hand om fukten så det inte bildas mögel.  

Vi har också lerklinat så att skarven mellan grunden och timret täcks liksom i skarvarna där taket möter takfoten. Vi vill ju inte att det ska läcka in luft där utan att uteluft ska sugas in genom de sex rör som vi lagt ner under altanen och som kommer släppas in på olika ställen i huset.

Bästa tid att lerklina är vår och höst, för det får inte torka för snabbt. Timret måste ha torkat och satt sig så mycket som möjligt, eftersom materialet är känsligt för kraftiga stomrörelser. Vi kommer att lägga på två lager. Det första lagret är ca 2 cm och det andra ca en cm. Då byter vi ut halmen mot linhack, som vi tror kan ge en lite slätare yta.

Förr fäste man kliningen på diagonala ribbor, inslagna trätappar eller direkt på timmerytan som flisats upp med en specialyxa. Vi kör direkt på timmerytan utan att flisa.Här blandas lerkliningen Man får känna sig fram till rätt konsistens. Det får inte vara för blött, ej heller för torrt.Med hjälp av lister får vi rätt tjocklek på det första lagret. De tas sedan bort och läggs igen med klining.Man får känslan av att rummen minskar i storlek när kliningen kommer på.
Det är också mörkt innan det torkar och det luktar lite hästgödsel...


Tidigare i våras la vi på lerklining i skarven mellan timmer och grund.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-ta...