måndag 8 september 2014

Inpackat hus, äppelidentifiering mm

Nu har våra hantverkare monterat ner det gamla huset så långt det går och paketerat in det inför vintern med presenningar. Det sista de gjorde var att kalka grunden. Det var lättare att göra nu när de kunde arbeta från båda sidor och kalka både invändigt och utvändigt. De la på takpapp för att skydda mot höstregnen och för mycket väta.Kalkning på insidan nya grunden.
Vi har också identifierat ett av de gamla äppelträden, som visat sig vara Sävstaholm. Vi vet dock inte vilken sort det gamla fallna trädet är. Någon som har en aning? Det har lite röda ådringar i köttet och ett rödare skal. Vi kanske spar frön och driver upp ett nytt träd av den sorten. Äpplena är i alla fall goda.

Vi ska i höst planera källarens planlösning så att vi kan lyfta ut sådant som inte ska vara kvar i det nya huset. Bland annat åker pannan och varmvattenberedaren troligtvis ut. Taket i källaren kommer sänkas till ca 40 cm i stället för tidigare 60 cm. Det gör stor skillnad på det exteriöra intrycket tror vi.

Tillfällig toa i källaren - ser rätt ensam ut i ena hörnet i svalen.

Det blev ett stort hål där skorstenen suttit


Sparrislandet är nu nerklippt till mark och ogräset bortrensat. Gödslade gjorde jag i juli. Nu skulle man kunna se över träkonstruktionen, någon bit har ruttnat. Annars är det bara att ha tillförsikt och vänta på nästa vårs skörd.


Mycket av salladen börjar bli för grov och osmaklig. Då är det härligt med alla bönor som växer och frodas ännu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-ta...