lördag 21 april 2018

Äntligen vår!

Äntligen har våren kommit och jag får gå ut i min trädgård och STÄDA!
Det är fortfarande kallt i odlingsbänkarna. Täckmaterialet har tagits bort så att solen ska komma åt att tina upp jorden. Medan solen gör sitt pysslar jag med att vårstäda rabatter, beskära träd och buskar samt förkultivera blommor och grönsaker. Och så har jag sått lite i växthuset.


Husen på Mora. Notera att de stora lindarna bortanför nya huset har reducerats i vinter ner till gamla hamlingsstället.

I vintras reducerade vi kronorna på lindarna i allén, ner till det gamla hamlingsstället från tidernas begynnelse. Vi gjorde det för att rädda träden, som börjat falla en efter en utmed vägen. En 23 meter hög lind föll två meter från vårt hus under stormen Gudrun för några år sedan. Så det är också ett starkt skäl till varför vi gör denna insats; för att inte riskera att träden faller på husen.


Vildsvin på tomten.

En annan sak som hände i vintras var att vi fick besök av vildsvin. På en natt hann de med att böka runt i ca en tredjedel av den stora släntrabatten som varit fylld med perenner. Vi tror att de tog sig in genom att krypa under gärsgården, som börjar bli till åren kommen och inte längre står stadigt.  Efter den påhälsningen har radio P1 stått på i växthuset på hög volym. Kanske har det hjälpt att hålla grisarna borta.  Man njuter av det vintergröna, här en liten buxbomshäck, när allt annat är grått och färglöst i trädgården.

Blåsippor och vitsippor har båda börjat blomma nu bara några dagar efter att isen gick på sjön. Naturen kör på med samma tidtabell oberoende av den långa vintern verkar det som. Bofinken sjunger för fulla halsar och talgoxen tutar ihärdigt. Det är en explosion av fågelsång i luften!

Ozzy gillar livet på landet


Påskliljorna i gruset står på tillväxt liksom alla andra lökväxter. Så här tidigt på våren är det bara vårstjärnan och luktviolen som blommar i solen. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-ta...