torsdag 6 april 2017

Södra sovrummet återställt

Lilian med dagens färgpalett! Burkar med olika färger som i en
ny blandning ska återge den kulör vi ville åt i södra sovrummet.I dag har vi jobbat på södra sovrummet - det med den lite för starka röda färgen - som beställd var en mörk caput mortum, men som uppmålad inte stämde med våra önskemål.
Inga problem för Lilian, som blandade ihop 50/50% av de mörka och ljusa caput mortum färgerna från våra två sovrum, samt lite kimrökssvart linoljefärg och caput mortum pigment. Pigmentet består av järnoxid, så blandat med vitt går det åt  varmt lila,  jämfört med caput mortums kalla. Det är härligt att befinna sig i närheten av en expert som kan så mycket om de olika kulörerna och hur de interagerar.  


Pigmentet ser ju rött ut! Men med lite olja utvecklas den till lila!Provmålning på liten vägg - vilken skillnad!Sen kör Lilian igång med penseln över hela väggen. Arbetar i åttor och 'kluddar' på för att få en levande yta. 

Färdigt resultat för idag - vi kan ändra imorgon om vi vill - innan stänket ska på. Jag är sååå nöjd!
Den första strykningen kan skönjas  och det gör att det blir mer liv i väggen - så det är medvetet.


... och det här är färgen från första strykningen som nu är övermålad.Själv målade jag taklisten i samma sovrum, andra strykningen och sedan schellackade jag det andra sovrummet och påbörjade angränsande duschrum.  Gud var mycket kvistar det är i virket! På tal om schellack så kör vi inte med vattenbaserad - det funkar visst inte. I morgon kommer varumärket på schellacken. 

Vad gäller rengöring av penslar så vill penslar för schellack ha rödsprit och penslar för linolja lacknafta, och sen tvättar man dem i linolja.  

Schellackering efter första strykningen - bäst är att schellacka innan, det är svårt att se kvisthålen när man grundat.Dag, Lilians partner och jobbarkompis sedan fyra år, har precis som jag sadlat om i livet, han lämnade läraryrket för att satsa på måleriet. Dags dag bestod i att blanda och sedan måla Ps duschrum med matt kimröksgrå linoljefärg ca 5-10% ( ju mer man blandar ju mindre roll spelar procenten - det går ju lätt att fixa till senare :) Tilläggas bör att vi alla jobbar väldigt nära och kan prata eller sjunga till Lilians och Dags uppladdade musik samtidigt som arbetet pågår. Idag var det lite mer modernt - i går var det en härlig 1700-tals blandning! En svag kimröksgrå linoljefärg målas på badrummets väggar. Blir bas för senare bus.


Halva duschrummet klart. Per tänker sig att man sover mörkt och
piggnar till lättare om man stiger upp i ett ljust duschrum.
Vi får se. Det känns som en skön tanke.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-ta...