torsdag 13 oktober 2016

Sista lerkliningen i köket och premiäreldning i ugnarnaSista lagret lerklining har nu lagts på väggar i köket samt på spisen. Det har varit perfekt väder att jobba i och det ska ju helst göras vår och höst, så det inte torkar för fort. Och fint blir det!

För att göra spiselkransen byggdes träramar upp som hantverkarna fyllde med bruk bakom. När väl ramen var på plats var det lättare att få till böjen ner mot järnbalken med en mall i trä. Vi kommer att lämna balken synlig, den får svärtas in som resten av järnet vid spisen.


Ett försök till profilbild på kransen

Vi måste ha denna fula lilla ramp sittandes vid varje skorsten - för sotarens skull. Synd!Här torkas överflödig lerklining av från fönsterfodren medan det är vått. Tillverkning av mall för spiselkrans.

I helgen eldade vi i kakelugnarna för första gången. Vi ska elda småbrasor under 5-6 dagar för att torka upp gångarna ordentligt innan vi kan elda mer. Men kakelugnar ska aldrig eldas hårt. Man lägger in 5-6 vedträn och tänder brasan, fyller sedan på med 2-4 vedträn på glöden från föregående brasa. Det ska brinna lugnt och fint, inte hårt. Man har luckorna stängda och reglerar brasan med spjällen. Jag kan tänka mig att man kommer vilja elda en brasa på morgonen och en tidig kväll. På så vis hinner man ladda ugnen inför kommande morgon, då man snabbt vill kunna sätta en tändsticka till och tända direkt.  


Det är bra drag i alla ugnarna!Eld är fascinerande...Väldigt fascinerande! :)Spisen börjar torka. På järnstången kommer vi kanske att ha kastruller hängandes.
Trumman rakt fram (vid spjället) hör till ugnen. Den kommer att bli varm när man eldar.


Nästan färdigputsad spis med skiselkrans. Fattas nu bara de nedre regionerna.Nästa spis som väntar på finputsningen. Mall och en Hårlemansk förebild ligger bredvid spisen. Södra sovrummet med kakelugn och vy in mot badrummet.Badrumsmöbler av modell Philippe Starck, påminner lite om hinkar. WC till vänster och bidé till höger.3 kommentarer:

 1. Fantastisk "historia" från början till slut. Jag ägnade min sjukdag åt att läsa din blogg, kan säga att den förgyllde min dag. Blir spännande att följa utvecklingen.

  Mvh
  Frederick

  SvaraRadera
 2. Hej vad glad att jag hittade hit, tack för inspirationen. Vi håller också på att renoverar ett nytt hus i gammal stil eller har byggt på en våning. Går lite trögt just nu så behöver inspiration, tack!

  SvaraRadera
 3. Det är så spännande att följa det här bygget! Skulle det vara möjligt att få se ett par hela rum i form av en filmsnutt?
  Karin

  SvaraRadera

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-ta...