tisdag 12 januari 2016

Linoljemåleri

Vi har anlitat målaren Terry Wheeldon från Gnesta för att linoljemåla våra fönster nu under vintern. Han har målat lite på plats men kommer att göra merparten på verkstan i Gamla Stationshuset i Mölnbo utanför Järna. Där måste trävirket torka ordentligt innan han kan börja måla.

Terry from Yorkshire


Vi kommer att ha 7 procent kimröksgrått på foder, samma som på gamla huset. Det ger en ljus blågrå färg som passar fint mot den röda slamfärgen. Fönstren blir i 100 procent gulockra från Gysinge, samma som gamla huset, utvändigt. Invändigt hade vi först tänkt ha 7 procent gulockra, en ljusgul färg. Vi ångrade oss dock och har nu i stället valt grön umbra 7 procent. Grön umbra blir mer grå jämfört med kimrökens blå ton. Jag tror att vi kommer få en lugnare känsla inne i nya huset med grön umbra jämfört med den nästan ljusblåa kimröksgråa och 100 procent gulockra som vi har i gamla huset. Eller så vill vi bara ha lite variation.


Skiss över vad som ska målas i vilken färg

Det här är färgerna i gamla husets kök när vi precis hade målat. Kimröksgråa enkla bröstpaneler,
fönster och foder i 100 procent gulockra. 
Det platsbyggda köket som är luftigt undertill målade vi i engelskt rött och bänkskivan i äggoljetempera. Synd att man måste ha ett kylskåp. Idag har vi ett mindre och det fungerar utmärkt.
En bild på den gamla ytterdörren, för att den är så fin. Vi satte den som innerdörr och lämnade den omålad. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-ta...