fredag 29 mars 2013

Escarolesallad, strandkål och svartkål






I sommar ska jag odla escarolesallad, strandkål och svartkål.

Escarolesallat är en italiensk delikatess. Den måste blekas, dvs odlas under en hink eller något annat skydd mot solens strålar. Jag har köpt fina keramik skydd från england som jag ska använda. När salladshuvudet är moget skördar man hela huvudet. Låt det inte gå i blom (om du inte vill ha frö förstås)


Escarolesallat

Strandkål förkultiveras första året, odlas sedan under skydd, och är supergod! Det här är en delikatess i England, säkert även i Italien. 


STRANDKÅL i gruppen Grönsaksväxter / Övriga grönsaksväxter hos Impecta Fröhandel (3313)
Strandkål, bild från Impecta



Svartkål (eller palmkål) är en av huvudingredienserna i Italienska soppor. Förväll den och fräs med vitlök och olja, först då kommer smaken fram. Den tål lite kallare väder. Är också god att förvälla med kantareller och rödlök. 




Svartkål, bild från Impecta

torsdag 14 februari 2013

söndag 10 februari 2013

Fröfirmor

Här kan du hitta dina grönsaksfröer:

svenska sidor...

www.runebergsfroer.se
www.impecta.se
www.lindbloms.se
www.ortagarden.com
www.raravaxter.com
www.fron-och-sant.se



...och utländska

www.graines.baumaux.fr
www.seedsofitaly.co.uk
www.plantsofdistinction.com
www.seemnemaailm.ee




Tefatssquash, zuccini 'Scallop green tint'


lördag 9 februari 2013

Nu ska man så chilli

De behöver lång tid på sig att gro och utvecklas.
Prova 'Jamaican Bell' som är lite het i smaken. Man kan ta bort de vita och fröna så blir den inte så stark. Fyll med någon röra och njut!




En annan sort är 'Rocoto', som ser ut lite som apelsiner. Den är superstark, måste förvällas tre gånger innan man fyller också den med någon god röra.
Sorten 'Hot Lemon' är för gourmanden.



Så någon gång mellan jul och februari. Chilli är egentligen en flerårig växt. Om man behandlar den som en pelargon brukar de bli jättestora och fina andra året.

torsdag 7 februari 2013

Arvesorter

De gamla grönsakssorter är åter eftertraktade. Det har visat sig att många av de äldre sorterna är mycket godare och mer näringsrika. De sorter som förädlats och säljs i handeln är uppdrivna för att få så stor skörd som möjligt, inte för att de smakar bättre. Vi har varit lite ovarsamma i Sverige, och har förlorat många fina sorter från förr.Programmet för odlad mångfald, POM, hade ett fröupprop för ett antal år sedan . Dessa fröer har nu förökats säljs via Nordisk genbank, www.nordgen,org. Privatodlare kan beställa fröer från 1 mars - 30 april.


                

torsdag 31 januari 2013

Årets odlartrender


Var på intressant seminarium med Lena Israelsson, som berättade om trender och tipsade om gamla och nya grönsaker inför odlingssäsongen 2013.

Trenderna var dessa:


  1. Vi vill ha ekologiskt och miljövänligt
  2. Smaken i fokus, vi vill odla det vi tycker är gott.
  3. Arvesorter, gamla sorter är åter populära
  4. Supermat, maten ska vara näringstät
  5. Asiatiskt och exotiskt
  6. Spännande blad
  7. Italienskt
  8. Gärna blommor i mat

onsdag 31 oktober 2012

Rönn på Djurgården

Ett av mina favoritträd är denna vackra rönn på Djurgården i Stockholm. Den står så här vackert en kort tid, med röda blad.

tisdag 30 oktober 2012

Belysning

Vad vacker en innergård i stan kan bli med lite belysning och en vattenspegel. Lamporna är egen design, finns att beställa hos mig.

måndag 29 oktober 2012

Höstfägring

Berberis atropurpurea lyser fint så här års och alla vackra löv som singlat ner från lindarna.
Kornell och snöbär kontrasterar vackert .

Besök på Ericsbergs Slottsträdgård i Sörmland

Fint arrangerat av Länsstyrelsen i Västmanlands Län
De hade sparat gamla redskap från förr.

söndag 28 oktober 2012

Betongparkett i växthuset

  Vi har lagt Betongparkett på golvet i växthuset. Det blev sååå fint. Betongparkett är en marksten med formtaget träreliefmönster, som jag ...