onsdag 17 oktober 2018

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-tals skog på träväggen mot matsalen. Det skulle också ge en grön axel rakt igenom huset från entrén och ut på altanen.

Under rokokon försökte man, efter barockens strikt formklippta stil, mer efterlikna det naturliga, gärna på ett lekfullt sätt. Abovo Ateljé, som målat skogskulisser för Confidencen vid Ulriksdal, hade den bilden som inspiration när de påbörjade jobbet på Mora. 

Efter att ha måttat upp väggen skissades en skalenlig skog upp. 

Därefter påbörjades grundmålningen av väggen. Himlen blev ljust kimröksblå.  Mörka nyanser av grönt målades upp till busknivå. De lades på yvigt, oregelbundet och lekfullt. Här användes bland annat kimrökssvart, bränd umbra, ultramarin och en grön färg bestående av ultramarin och guldockra.
Sedan var det dags för grundmålning av bladverk och stammar. En mörkare grön kulör längst bak, följd av allt ljusare nyanser av grönt ju längre fram i bild. Stammarna målades i en mellanbrun ton med skugga och dagrar. Allt för att uppnå djup.

Totalt målades fyra lager med fem olika nyanser av grönt. Mellan varje lager måste färgen torka.
Målning av bakgrund busknivåGrundmålning bladverk och stammarGrundmålning av passagenPåbörjat att lägga på blad i förgrundenLjusdagrar och skuggor är nu lagda samt lite mer detaljer på vissa blad för att skapa djup.
Nu är lilla toans dörr bra gömd i skogen!


Genom att hallväggen nu är målad är vi klara med allt dekorationsmåleri i det nya huset. Det var också det sista som var kvar att göra, så husprojektet får härmed anses som avslutat. Hoppas ni har gillat att följa med på denna lilla resa!
2 kommentarer:

 1. Hej Monica,

  jag har letat och letat men hittar ingen mejladress till Dig.

  Var ju tyvärr längesedan bloggen uppdaterades men jag gör ett försök att fråga i kommentarsfältet; har du en mejladress jag kan skriva till på? Vill du inte skriva ut din här så får du gärna skicka ett mejl till mig: niklas.arvidsson@gmail.com

  Tack och vänliga hälsningar,

  Niklas

  SvaraRadera
 2. Hej Fantastiskt hus! Vilken firma i Estland har levererat timmerstommen? Mvh Lars J

  SvaraRadera

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-ta...