onsdag 30 mars 2016

Kakelugnarnas fundament på plats

Nu har kakelugnsmakaren Christian börjat förbereda för montering av våra kakelugnar.
Eftersom vi inte murat någon utkragning för kakelugnarna på övervåningen,
bygger de fundament bestående av järn, som fästs i murstocken, och betong.
Det gäller också att få ugnarna att hamna på rätt nivå på övervåningen. Eftersom skorstenarna inte sjunker men huset fortfarande har lite sjukmån kvar, så kommer trägolvet att sjunka i förhållande till kakelugnarnas fundament. Vi har fått information om att merparten, ca 90 procent, av sättningen sker första året. Faktorer som påverkar är bl a hur mycket timret har torkat. Så vi är inte helt säkra, vi får ha tillförsikt och hoppas på det bästa.


Järnstommen till ena kakelugnen på övervåningen.


Fundamentet är klart och ramen är fylld med betong. Här kommer det att stå en rund ugn.Eftersom ugnen är rund så måste vi ha en nisch (den har stått i ett hörn tidigare). Här muras nischen upp med leca.Här syns fundamentet i det andra sovrummet innan det fylls med betong.
Man kan se att de fått gröpa ur lite ur timret för att få plats.

... och här är det fyllt med betong.  Även på nedervåningen har de förankrat stommen på murstocken från källaren med hjälp av balkar och armeringsjärn. Och här har vi inte samma osäkerhet med sättning i timmerstommen.
Betongnivån ska vara i liv med bjälklaget.
Efter att fundamentets betong stelnat har de börjat bygga upp brandväggen bakom kakelugnen. Här har de ställt benen på plats för att se att allt stämmer och blir bra!


Nu kommer Johannes murare och hans gäng att lerputsa alla murar innan kakelugnsmakarna kommer och monterar ugnarna om några veckor. Det ska bli spännande!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-ta...