lördag 10 oktober 2015

Skorstenar

Arbetet med att mura skorstenar är nu klart och huset har fått två fina skorstenar murade med gammalt tegel ovan tak och nytt Wienerberger inne.

Vi la in 6 stycken luftintag under hasoporen när vi anlade altanen. Dessa rör ska förse olika delar av huset med tilluft. De lutar neråt utåt så vi kan spola ur dem och de ska ha ett skyddsgaller i ändan när vi är klara.I köket kommer vi att ha en stor bred spis med tre olika funktioner. Till vänster en öppen eld, eventuellt med ett sk rotisseri om det inte stör estetiken. I mitten en ugn som man också kan använda som platta. Till höger blir det en modern induktionshäll. Det blir två rökpipor för de eldningsbara delarna, samt ventilationsrör till kök och sovrummet ovanför. Mot väggen lägger de stenull, för att skydda väggarna mot värmen.

I vardagsrummet blir det rökpipor för bastun i källaren, en stor öppen spis, en kakelugn i matsalen och en till sovrummet ovanför. Det blir också ventilationsrör till sov- och badrum.
På övervåningen är rökpiporna för kakelugnarna på gång liksom ventilationen.


Sovrummet som vetter åt norr 


Sovrummet som vetter åt söderHuset före skorstenarna...


...och efter. Det gör stor skillnad med skorstenar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-ta...