tisdag 5 maj 2015

Moras långa historia


När vi köpt Mora för 19 år sedan, började vi undersöka Moras historia. Vi kom bl a över denna karta från början av 1700-talet. På den kan man se att det låg 4 hus som i en rutformation (vid siffran 1). På kartan kan man också se att vägen gick längre upp i landskapet, och inte utmed sjön som den gör idag.

Vi fick också reda på att gården har en riktigt gammal historia. Det är den äldsta i skrift omnämnda gård i Villåttinge Socken. Det här är ett gåvobrev från Kung Valdemar som år 1275 gav bort Mora till sin närmaste man/tjänare Karl Elofson.


Gåvobrevet finns idag i Riksarkivet.

Vi hittade också en annan person som varit viktig i Moras historia. Han finns porträtterad på Skokloster Slott och heter Georg Gunther Crail von Bremebergh. Han var tysk och tog över gården 1630. Han skapade en betydande malmbrytning vid Mora. Han gjorde också en karta över Södermanland, hade eget tryckeri och gravörverkstad samt var en skicklig porträttmålare. I en notis ur en kyrkobok från 1639 kan man läsa ”välborne Herr Crails sätesgård, som nyligen begynnte byggas” osv. Så han började bygga en gård här och Mora blev säteri under hans tid. 


Troligtvis har Mora tidigt varit övernattningsställe för kungar och fint folk  på väg mellan mälarområdet och upp över sjösystemet förbi Mora och vidare ner mot Nyköpingshus eller stamgodsen i Östergötland. Det finns också historiker som tror att man redan under medeltiden kan ha brutit malm här. Jämför namnet Mora med t ex Dannemora, där man under tidig medeltid haft malmbrytning. Mora kan alltså tidigt haft betydelse inte bara som rastställe för folkungarna. 

Inget av det här visste vi när vi köpte de avstyckade husen och trädgården på 8000 kvm.Tillbaka till idag...


Nu är vårt nya timmerhus packat och klart. Det blir 23 såna här paket, de väger ca 2-3 ton per st och de längsta är 8-9 meter långa. De kommer att komma på tre lastbilar som är ca 15-16 m långa. Vi får alltså lasta av dem från vägen med hjälp av en stor lyftkran. Nu väntar vi på exakt leveransdatum, troligtvis runt den 18 maj :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skogen i hallen

Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-ta...