Sidor

måndag 14 mars 2016

Hällarna har gjutits

I söndags åkte jag till Alunda för att vara med och titta när våra gjutjärnshällar blev till.

Vi lämnade in mallarna i mitten på januari.

Sedan dess har Mia, Göran och Bo Mattson jobbat med att förbereda för gjutningen.

Mia har förklarat hur formarna blir till på ett bra sätt. Så här skrev hon:

Vi packar ner hela modellen i sand. Det går till så att vi först tar en platta som vi lägger modellen på, runtom lägger vi en halv formflaska av stål, en ram kan man tänka med steg i som håller fast sanden. Sedan packar vi för hand sand över hela mallen så att du inte ser den längre. Efter det så vänder vi om det hela med plattan, den som låg underst. När vi lyfter av plattan då är halva jobbet gjort. Nu hämtar vi en överflaska och lägger den på underflaskan (ramen med steg i ). Vi sätter en pinne på ett bra ställe ...det är där gjutjärnet ska rinna in i hålrummet....sedan packar vi sand även på denna sidan av mallen. Runt pinnen bygger vi upp en kant, sen så skakar vi lätt på pinnen, lyfter ur den och gör en fin tratt med handen i sanden. Här ska gjutjärnet hällas in. När sanden stelnat lyfter vi av överflaskan och skruvar lyftverktyg i din trämall och tar försktigt ut den ur sanden så att vi inte skadar hålrummet. Nu ska sanden målas med en färg som vi tänder eld på och bränner av. Då tätas sanden så att gjutjärnet inte kan rinna in i sandkornen. När det är klart lägger vi ihop de båda formflask-halvorna med varandra och har där styrpinnar så hålrummet blir exakt och skruvar ihop dem med tvingar, annars lyfter gjutjärnet överflaskan och allt järn rinner ut mitt på... Nu är det ett slutet sytem med ett hål/tratt av sand i som vi ska hälla gjutjärnet i. Skänken väger ca 175 kg och karlarna ska träffa ett hål på ca 5 cm i diameter, alltid lika spännande :) .

Och väl på plats så förstod jag att det har varit mycket arbete med att få till alla formflaskor inför dagens gjutning. Gjuteriet var fullt och flaskorna låg packade ovanpå varandra.

Kupolugnen hade tänts tidigt på morgonen och nu stod en man och fyllde på ugnen med järnskrot och tackjärn allt eftersom det flytande järnet tappades ur en våning ner. Han berättade att hettan i ugnen uppnår 1600 grader.




Alunda Gjuteri


Här är hela gjuteriet fullt av formflaskor staplade på varandra.
Några har redan fyllts med det heta järnet. 




Det är 1600 grader i ugnen när det flytande järnet tappas upp.




Ibland slår det gnistor !



Skänken



Våra hällar som var ganska stora, fick fyllas på från två håll.
Det gällde att ha ögonkontakt och räkna ner 3,2,1 och så hällde de samtidigt.


Mia förklarade vad som händer sen:

Efter gjutningen slår vi sönder sanden och först då vet vi vad det blev!
Nu skall vi skära av ingjutet och blästra samt slipa hällen.
För länge sedan gjorde man precis som du tänkte med öppen form men genom att gjuta i sluten form får du ett gjutjärn som är "mjukt" och går att svarva, borra och bearbeta. Öppen form skapade ett klinghårt järn och det gjorde ju ingenting på en häll men nu förtiden har man ju blandat gods samtidigt i gjuteriet.



Nu är det bara att vänta på att Mia ringer och berättar att hällarna är klara!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar