Sidor

söndag 14 februari 2016

Värmematta mot kylan

Har haft en underbar helg med först barväder och sedan snö idag.

Vårt gamla hus har satt sig i ena hörnan, den där vi har köket och köksbänken. Det har gjort att det har blivit extra kallt och dragigt där. Vi måste göra något åt det, men det får vänta tills vi flyttar över till nya huset. Tills dess har vi kommit på ett finurligt sätt att få värme i köksregionen. Vi har lagt ut en stor värmematta med elslingor i. På den har vi lagt två vanliga trasmattor. (Hade det funnits en värmematta med trasmattemått hade vi hellre tagit det, men det fanns inte)  Nu är det varmt och skönt när man står och lagar mat. Sen när sommaren kommer kan vi ta bort den och köra utan tills det åter blir kallt.




Nedan lite bilder från helgens promenader.



Det var nästan lite vår i luften




Här är alla husen med på bild :)




Växthuset och bäddarna




Och så blev det vinter...



Nya huset inzoomat från andra sidan sjön. 

tisdag 9 februari 2016

Lättskött äng i trädgård

Förra veckan var jag på ett intressant föredrag arrangerat av Stångby Plantskola med namnet Växtanvändning på problemytor - anläggning och växtval. Föredragshållare var Peter Korn, som skrivit boken 'Peter Korns Trädgård - odling på växternas villkor'. Boken hade jag redan fått av mina svärföräldrar för ett tag sedan efter att de besökt Peters trädgård ute i skogen nära Landvetter. Nu skulle jag få höra hans historia.

Peter berättade att han samlar växter från hela världen som passar vårt klimat och går att odla i Sverige. Han vet vilken miljö de olika växterna ska växa i för att må bra och inte kräva någon skötsel. Det gäller alltså att välja rätt växt till rätt plats. Några meter fel och det kan göra skillnad enligt Peter.


Ett kantdike på ca 2 dm håller gräset borta från planteringen som här ser ut som en vacker äng!



Växtbäddarna hos Peter består av en minst 20 cm tjock sandbädd (0-8 mm kornstorlek). De översta 10 centimetrarna av sandbädden kommer torka vid torrt och blåsigt väder. Därunder är gruset dock alltid fuktigt och optimalt för många växter. Han rekommenderar sandbäddar på 20 cm för sedum och mycket låga perenner, 30 cm för normalstora perenner som daggkåpa, strutbräken m fl och 40-60 cm för buskar och kanske ytterligare lite mer för träd. Rötterna måste sköljas rena från all jord innan man planterar i sandbäddarna. I samband med planteringen vattnar man rejält och efter den given ska växterna klara sig på egen hand. Sanden innehåller svampsporer (mykorrhiza), som utbyter näringsämnen med växternas rötter. Den näringen är tillräcklig för de flesta perenna växter. Det räcker dock inte för grönsaker som behöver mer näring för att utvecklas bra.

Den enda skötselåtgärden som behövs är att man måste klippa ner all växtlighet i februari och ta bort allt material, så att gruset hålls så rent som möjligt och att det inte bildas mullämnen. Det kan ju vara ganska jobbigt att behöva frakta bort allt material, men det är ett måste. Det kan komma ett och annat  ogräs under växtsäsongen, men det går väldigt lätt att rensa bort eftersom det växer i porös sand.



Vacker ängsliknande plantering sköter sig själv hela säsongen.





















Peter har planerat växtbäddar för stadsmiljö där odlingsytorna haft ett botten av betong, men med vattenavrinning. Där har de endast fyllt med sand (0-8) och sedan planterat Peters uppdrivna växter från hela världen. De är sådda i såjord som vanligt men har sedan drivits upp i sand. Växterna har därmed utvecklat fina rötter innan de planterats ut på plats. På en till två säsonger har planteringen, som kan se ut som ovan, dvs något ängsliknande, vuxit ihop och blivit så gott som skötselfri.

I sommar invigs en stor ravin i trädgården vid Landvetter. Där har Peter planterat olika växter för olika förutsättningar. Dit vill jag åka på studiebesök.

Det här sättet att odla liknar ju väldigt mycket Nils Åkerstedts. Men han lägger på ett 10 cm lager gräsklipp på sanden på våren och fyller sedan på lagret efter behov. Det ska bli spännande att se hur vårt silverpäron kommer att utvecklas i sin sandbädd. Det finns en klar risk för att rotsystemet var för litet när vi planterade om det.

måndag 8 februari 2016

Planlösningen Nya Huset

Jag kommer inte riktigt ihåg, men tror inte att jag lagt upp planlösningen för nya huset. Så här kommer den. Som ni ser så är det en relativt enkel planlösning med ganska stora rum på bottenvåningen. Ett stort kök på norra sidan och ett stort vardagsrum på sydsidan. En ganska stor hall med trappa upp till övervåningen till höger i hallen. Till vänster ett litet WC och en garderob för förvaring av innerfönster sommartid (och vinterkappor vintertid). Det blir öppen spis i vardagsrummet och köket samt en gammal kakelugn i matsalen. På motsatta sidan blir det kanske en kopia av kakelugnen som är ett skåp.







På övervåningen blir det två sovrum och två badrum i anslutning till sovrummen. Badrummen får bästa utsikten! Vi funderade ett tag på att göra ett sovrum av badrummen och lägga badrummen i någon av klädkammarna, men har nu gått tillbaka till vår första plan. Huset ska ju i första hand vara för oss och vi behöver inte så många rum. Vi vill hellre ha komfort. Dessutom känns det fel att lägga våtrum i smygarna, det känns mer utsatt där på något vis. Det blir kakelugnar i sovrummen också, troligtvis en rund och en mer fyrkantig, ljusgula eller gröna.










måndag 1 februari 2016

Planering av källaren

Nu har vi ganska klart för oss hur källaren ska se ut och vad vi behöver göra för att anpassa den till nya trappan och ett nedkast för ved. Johannes murare tycker att vi ska lägga på lera på golv och väggar för att få en behagligare miljö.

Här ser du källarplanet som det såg ut i förra huset. Här syns också timmerhusets placering i förhållande till gamla huset.




Och här kommer planeringen för nya källaren. Det är ganska mycket förändringar. Trappans nya läge hamnar mer mitt i källaren. Där trappan låg förr kommer vi att ha vedförvaring. Vi kommer att ha en öppningsbar lucka i hallen där vi kan slänga ner ved och förvara här och under källartrappan. Vi flyttar matkällaren. Det blir också en 'mini SPA' avdelning med Johannes 'super bastu ugn' och ett dusch- och vilorum utanför. Där kommer vi kunna sitta och titta på elden genom glasluckor. Mer om bastuugnen senare. Vi får också plats med en liten WC i källaren.