I sommar ska jag odla escarolesallad, strandkål och svartkål.
Escarolesallat är en italiensk delikatess. Den måste blekas, dvs odlas under en hink eller något annat skydd mot solens strålar. Jag har köpt fina keramik skydd från england som jag ska använda. När salladshuvudet är moget skördar man hela huvudet. Låt det inte gå i blom (om du inte vill ha frö förstås)
Escarolesallat |
Strandkål förkultiveras första året, odlas sedan under skydd, och är supergod! Det här är en delikatess i England, säkert även i Italien.
Strandkål, bild från Impecta |
Svartkål (eller palmkål) är en av huvudingredienserna i Italienska soppor. Förväll den och fräs med vitlök och olja, först då kommer smaken fram. Den tål lite kallare väder. Är också god att förvälla med kantareller och rödlök.
Svartkål, bild från Impecta |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar