Sidor

söndag 3 oktober 2021

Betongparkett i växthuset

 


Vi har lagt Betongparkett på golvet i växthuset. Det blev sååå fint. Betongparkett är en marksten med formtaget träreliefmönster, som jag och min konstnärs-kollega Tove Axelsson utvecklade  när vi jobbade som trädgårdsdesigners tillsammans i bolaget Anemonica Trädgårdsdesign. Stenen produceras fortfarande i liten skala i Järna, Sörmland, och går att beställa via mig. Den är 38 x 7,4 cm och 5 cm tjock och det går ca 35 stenar per kvadratmeter. 


Nedan följer lite bilder och beskrivningar på hur vi gjorde när vi la stenen ovanpå plattan och elslingorna.


Ett ca 3 cm tjockt lager sättsand lades på innan stenen kunde börja läggas. 




När sättbädden var klar var det dags att börja lägga govet, som lades i fiskbensmönster. Innan dess hade vi så klart planerat hur stenen skulle läggas för att få fina avslut överallt. Vid själva läggningen är det sedan viktigt att man håller koll så att man lägger raka linjer. Vi använde en 40x40cm betongsten som mall så att inte parketten skulle dra iväg åt något håll. 





Detalj på stenläggningen runt gjutjärnsbrunnen som sitter mitt i växthuset. 





Stenen sågades sedan för att göra plats för frisen, som är en halv sten plus en kant med en liggande sten. 




Först la vi den liggande stenen utmed den sågade kanten.





Sedan satte vi frisen, som är en halv sten. Den skulle eventuellt kunna vara bredare, men man får minst svinn om man väljer en halv sten. I hörnen kan man göra på lite olika vis. Vi gearade hörnen, jag tycker det blir finast.





Det sista vi gjorde var att sopa ner stenmjöl mellan stenarna. De ligger tätt, utan distanser, som ett marktegel. Men eftersom stenen är hantverksmässigt tillverkad varierar de dock lite i storlek, så sanden behövs för att fylla springorna. 






Vi satte en muravtäckning i trä, men lärde oss sedan ganska snabbt att den inte kommer att hålla, den blir fuktskadad och slår sig. Den kommer därför så småningom att ersättas med en avtäckning i en grovt huggen kolmårdsmarmor.





Jag flyttade in några ledsna tomater, auberginer och chilliplantor som stått ute och väntat så länge så jag trodde det var kört. De blev glada och började växa på bra när de fick komma in i värmen. 




Betongparkett ger ett ljust och fint och levande golv. 










De vita runda fula ventilerna är bra för de har en termostat som gör att de öppnas och stängs automatiskt när det blir varmt respektive kallt. När murarna väl målats vita kommer de att smälta in mycket bättre.






Afternoon tea i växthuset en kulen höstdag är inte fel.





Utsikt ut mot grönsaksbäddarna och sjön!




Vackra skuggor mot Betongparketten!




Här inne ska vi förvara våra medelhavsväxter i vinter. Vi har redan börjat flytta in några träd som står i kruka. När det blir kallare kommer vi att bädda in träden ännu mer. Mer om det i ett senare inlägg.




Växthuset och bäddarna instaketerade med enkelt hasselstaket = potager! 



 







































 

onsdag 11 augusti 2021

Växthuset är här!



I början av juli kom vårat nya växthus från Sweden Greenhouse. Det kändes så skönt att dom skulle sköta montering och kittning av alla fönster. Montörerna hade jobbat ihop under flera år och visste precis i vilken ordning allt skulle göras och vem som skulle göra vad. Allt gick därför som på räls. Här kommer lite bilder på monteringen.


Väggarna monterades först



Ena halvan avklarad





Alla väggar är nu uppe



Vy mot sjön



Bygget sett från andra sidan sjön



Det börjar likna något!



Monteringen av takreglar är klar. Nu ska fönstren i.





Nu är fönstren på plats och vi har ett rum! Rörspisen kommer att bli fin på sin plats.



Vy från öster


Ny vy från vägen i söder, med ett bredare växthus bakom högt gräs.



Utifrån och in. Här syns dräneringshålen, vattenslangen och ventilationstrummorna, som totalt är 12 st.



Vilket härligt rum! 

Nu återstår bara resten, dvs att putsa, lägga golv, montera el, ventiler mm. Det kommer i nästa inlägg.

tisdag 10 augusti 2021

Grundarbeten inför nya växthuset

 



I mitten på maj började vi gräva ut för nya växthuset. Själva grundarbetet ingick inte i växthusköpet, utan den var vi tvugna att fixa själva. Förutom grunden grävde vi också ner el och vatten. Så det är viktigt att tänka igenom hur man vill ha det, så att man kan dra ledningarna för el och vatten innan man gjuter. Vi beställde också ytterligare två kortenstålsbäddar, för att få fin symmetri mellan växthuset och bäddarna.




Vi grävde oss ner ca 40 cm, la sedan i ca 20 cm kross, dimension 8-16 mm och packade det med vibrator. På den basen var det sedan dags att bygga kantelementen för grundplattan.  

I ett ganska tidigt skede behöver man bestämma var nollpunkten ska ligga. Normalt ligger den vid dörren, men vi som skulle ha två fick bestämma oss för en av dörrarna, och fick sedan anpassa den andra dörren, i öster, genom att lägga på mer material där i ett senare skede.


Här ska växthuset ligga. I förgrunden mitt vackra rosenslån träd som blommar på bar kvist i maj.


Vi använde L-element från Siroc för att bygga upp ramen som vi sedan skulle gjuta betongplattan i... 



…dom fick ihop det till slut :) Inne i ramen la vi två lager 10 cm tjock frigolit som isolering.



I odlingsbäddarna förberedde vi för stora hål, där överflödigt vatten kan sippra ut under växthuset.





Vattenrör drogs in till alla fyra bäddar, och kopplingarna placerades inne i en cylinder per odlingsbädd, så att det går att komma åt dessa kopplingar (även om det blir svårt pga all jord som kommer ligga där sen). Vi förberedde också för ett dräneringshål i mitten av växthuset, där vi kommer att ha en brunn i gjutjärn.





Vi passade också på att lägga ner bevattningsrör i samtliga bäddar samt i sparrislandet nedanför. Det blir skönt att slippa vattenspridaren, eftersom flera växter inte gillar att få vatten på sig utan hellre vill ha vattnet direkt ner i jorden.Varje bädd kommer att kunna stängas av /sättas på separat men kommer att gå  på samma automatik. 


För att skydda mot fukt underifrån plastades sedan allt in och därefter lades armering och golvvärme. Vi fyllde också på med grus på utsidan av kantbalkarna, så att betongen skulle hålla sig på plats.




Sen kom betongbilen och grunden fylldes med betongen. Allt var klart på några timmar. Torktid några timmar. Vi fyllde inte upp hela vägen eftersom vi ska lägga Betongparkett inne i växthuset. Parketten är 5 cm tjock och ska läggas i sättsand. 







I sparristider (och maskrostider…) var det så dags att börja mura upp sockeln med lecablock. 





Vi gjöt på en liten klack runt om, förutom vid dörrarna, innan vi började mura upp lecablocken, för att komma upp i nivå med L-elementen. Det för att vi ska lägga en betongsten som kräver lite utrymme. vi ville också att innermurarna till odlingsbäddarna skulle vara 50 cm höga isf 60 cm, som är sockelns höjd.





Nu börjar det likna något.





Vi kommer att ha en rörspis som värmekälla i växthuset. Vi tycker det passar bra i miljön hos oss. Vi kommer att använda växthuset som uterum kalla och blåsiga vår- och höstdagar, och då kan det vara skönt med den värmen, som fungerar som en kakelugn och håller sig varm länge.

Rörspisen, en putsad rektangulär stomme från Gabriel Kakelugnar väger 1 400 kg, så vi bygger upp lite extra under den. 



Skorstenen är en prefab murad modulskorsten från Schiedel Isokern. Den monteras till önskad höjd på utsidan av murstocken. 


Nedan ser man rörspisen uppmurad, växthusmuren samt skorstenen. 


Nu är allt slutligt inmätt; hörn till hörn och längd och bredd. Allt är klart inför att montörerna från Sweden Greenhouse ska komma och montera växthuset! Det tar vi i nästa inlägg :)