Sidor

onsdag 17 oktober 2018

Skogen i hallen





Mora är väldigt mycket hus och trädgård i samspel. Därför ville vi flytta in en del av naturen i hallen genom att måla en 1700-tals skog på träväggen mot matsalen. Det skulle också ge en grön axel rakt igenom huset från entrén och ut på altanen.

Under rokokon försökte man, efter barockens strikt formklippta stil, mer efterlikna det naturliga, gärna på ett lekfullt sätt. Abovo Ateljé, som målat skogskulisser för Confidencen vid Ulriksdal, hade den bilden som inspiration när de påbörjade jobbet på Mora. 

Efter att ha måttat upp väggen skissades en skalenlig skog upp. 





Därefter påbörjades grundmålningen av väggen. Himlen blev ljust kimröksblå.  Mörka nyanser av grönt målades upp till busknivå. De lades på yvigt, oregelbundet och lekfullt. Här användes bland annat kimrökssvart, bränd umbra, ultramarin och en grön färg bestående av ultramarin och guldockra.
Sedan var det dags för grundmålning av bladverk och stammar. En mörkare grön kulör längst bak, följd av allt ljusare nyanser av grönt ju längre fram i bild. Stammarna målades i en mellanbrun ton med skugga och dagrar. Allt för att uppnå djup.

Totalt målades fyra lager med fem olika nyanser av grönt. Mellan varje lager måste färgen torka.




Målning av bakgrund busknivå



Grundmålning bladverk och stammar



Grundmålning av passagen



Påbörjat att lägga på blad i förgrunden



Ljusdagrar och skuggor är nu lagda samt lite mer detaljer på vissa blad för att skapa djup.
Nu är lilla toans dörr bra gömd i skogen!


Genom att hallväggen nu är målad är vi klara med allt dekorationsmåleri i det nya huset. Det var också det sista som var kvar att göra, så husprojektet får härmed anses som avslutat. Hoppas ni har gillat att följa med på denna lilla resa!




måndag 8 oktober 2018

Kakelugnsskåp


I matsalen har Abovo målat ett kakelugnsskåp som står som en pendang till den gamla kakelugnen.

En grund bestående av bl a van dyke, ultramarin, grön jord, smaragdgrönt och karminrött lades på skåpet. För att få en flammig, lite ojämn yta hade vi de olika blandningarna i tre byttor och målade glasyren genom att variera mellan byttorna för att få en liknande flamning som på kakelugnens glaserade tegel. Det är bra att ha många olika konstnärstuber så man får den variation man eftersträvar. 

Därefter mättes och ritades alla plattor; bottenplattor, platta plattor, hörn- och krönplattor med respektive fog. Även ugnsluckan mättes och ritades in.

Det var lite pyssel med att kopiera mönstret från kakelugnen till skåpskopian, som bleckades upp med en Van Dyke brun lila kulör från karbonpapper. Vi använde oss av sju olika mönster; tre olika rökelsekar placerade random, ibland lite snett, två löpande hund i olika storlekar, rutmönstret på sidan samt äggstav längst ner. 




Samma grund glasyrer som användes i första vändan ströks en gång till, men nu platta för platta.

Därefter målades alla glasyrfärgerna, glasyrer som ska vara transparenta i mönstret. Då får man inte ha något vitt i för då blir det ett täckande resultat. Det känns lite akvarelligt att måla glasyrer.













När allt torkat ordentligt lackade vi skåpet för att uppnå en glansyta liknande den på kakelugnen. Vi använde Ottossons linoljelack. Eftersom det finns en risk för att lacken gulnar lade vi på endast ett lager i nuläget.
















För att få matta, lite tjockare fogar blandades marmorpulver i färgen och linjerna drogs upp på lacken.





Skåpets insida målades med kromoxidgrönt. Man använde ofta starkare färger under rokokon. Den här gröna går väldigt fint mot ljusblått porslin.








Sista handeln läggs på kakelugnsskåpet... 





....och här är förlagan, som står i andra hörnet av rummet. 





fredag 5 oktober 2018

Fortsatt arbete med matsalen





Matsalen är nu färdig efter att några 1700-tals rosen rankor målats in på väggfälten. Se tidigare blogginlägg 'Nya väggar växer fram' för att se hur vi började. Vi valde att vara rätt sparsamma med rosorna, men tycker att de är lite utav pricken över iet i rummet.





Vår vägg syns ovan, och förlagan från Von Echstedtska Gården nedan.




Nedan några detaljer.




Väggfälten bestod under rokokon av tidstypiska rocailler, som skulle likna bl a stiliserade växtdelar, snäckor och annan 'naturalia'. Det var det som var trenden för tiden, dvs tillbaka till naturen, samla på naturliga saker som snäckor, fjärilar, insekter, vackra fossiler mm.





Rutnät ingår i rokoko ornamentiken, det kan man se i trä- och gipsarbeten i hela europa från rokoko tiden. De kan också ligga som guldinläggningar i metall i möbler från den tiden.






1700-tals rosor är som små kanelbullar med en mörk mitt och med kronbladen lagda runt mitten.


Dörröverstyckena från 1700-talet har förlängts med ny linneväv under.  Den grundades med samma färger som väggen. Sedan har Lilian och Dag målat ut motivet så det passar dörröverstycket. 




Vi har valt att inte gömma gränsen i väggöverstycket. Det är bara fint att man kan se var den gamla delen tar slut och den nya börjar.




Ett dörröverstycke före...




...och efter utmålat av Abovo Ateljé.






tisdag 29 maj 2018

I trädgården just nu


Ligusterhäckar i runda rummet


Vilken majsommar vi fick! Vi jobbar på i trädgården med att plantera grönsaker och sommarblommor. Det finns mycket gräs och löv här på Mora, bra täckmaterial för trädgården.Tyvärr så tycker också grävlingarna om att böka runt i täckodlat. Med ett elstängsel runt grönsakslandet får plantorna kanske vara ifred framöver... 


Vy mot gamla huset



Nygamla trappan ner mot sjön. Här ska det bli en brygga så småningom.



Ligusterhäck och humle, som fått en annan klätterstöds variant.



Sjörök om morgonen och klippta stigar i gräset



Sallad i maj - från odlingslåda



Busktomater på rad utmed söderväggen


Elstängsel runt grönsakslandet - hoppas detta stoppar grävlingarna.



Alliumbollar i gamla kryddrabatten



söndag 13 maj 2018

Nya väggar växer fram






Dekorationsmåleriet gör framsteg i matsalen. Nu börjar man få en känsla för hur dessa väggar kommer att se ut. Det har varit några steg på vägen, och Lilian och Dag jobbar efter en plan.



För att få en bild av hur mönstret blir kan man rita upp dem på plast, men så gjorde man inte på 1700-talet. 


Första steget var att mäta upp väggfälten. Därefter tecknades de olika detaljerna på spännpapp (kan vara vilket vitt papper som helst) för två olika väggfält, ett smalare och ett bredare som sedan blev mall till de andra fälten. Teckningarna fördes över till väggarna med hjälp av vitt karbonpapper. Förr i tiden gjorde man ofta så att man markerade motiven med en så kallad puntstrissa eller för hand med hjälp av nål. Sedan klappades dessa in med en liten tygpåse fylld med önskat pigment. Det kunde vara krita eller sot eller en kulört. Förfarandet kallas att puntsa, och det har man alltid gjort, även Michelangelo i Sixtinska kapellet.



Man kan ana karbonavtrycken i vitt på bottenfärgen. 


Efter att ha målat upp några prover valdes en fältfärg bestående av ca 50% ultramarin och ca 50% guldockra för att få en grön kulör som passade fint i rummet och med kakelugnen. Denna blandning bröts sedan med ca 80 % vitt för att få den ljusa nyansen. Genom att blanda själv är det lättare att leta sig fram till exakt rätt kulört jämfört med att köpa en färdig obruten grön på tub som man kanske inte vet exakt vad den innehåller.

Fältet är förstås målat med penslar i olika storlekar efter mönstret. Den är lite flammigt målad, ibland med lite mer vitt i. Allt för att få en levande yta. Täckmålar man blir det inte samma intryck.


Den gamla dörren fungerar bra ihop med den 'nya' gröna.





När fältfärgen var på plats, målades själva mönstret i en mellanton, i vårt fall i en lite mörkare ton eftersom vi har en förlaga att följa. 


Mönstret målas i en mellanton  - lite mörkare än fältfärgen



Mönstret är en form av växtlighet. För att få in djup lägger man på skuggor och dagrar. Skuggfärgen läggs i samma kulör som fältfärgen men utan vitt. 



Skuggfärgen är den mörkaste tonen av de tre.


Dagrarna kommer att vara vita med lite smaragdgrönt, vilket upplevs behagligare än en ren vit. Ren vit eller rena pigment över huvud taget används väldigt sällan, berättar Lilian. Man blandar alltid färgerna till önskad kulört.

Fortsättning följer.

måndag 23 april 2018

Abovo Ateljé är tillbaka!


Färgprover 



Samtidigt som det är full fart i trädgården händer det även saker inne i nya huset. Idag kom nämligen Lilian och Dag från Abovo Ateljé tillbaka. De ska fortsätta sitt fantastiska arbete med att dekorationsmåla våra väggar. Och nu är det dags för väggarna i matsalen. De ska få väggfält i rokoko-stil.

Förra året gjordes grundarbetet i rummet, så nu är det bara det roliga kvar. Se tidigare inlägg (18 augusti 2017) om hur vi har förberett väggarna som först lerklinats, sedan tapetserats med rivna lumppapp bitar och linoljemålats med två olika matta färger (lasyrgrund och 7% bränd umbra från Gysinge) och till sist stökats till genom att stänkas med bl a grönt. Det syns inte direkt på bild, man måste komma nära för att se det. Men det blir fint liv i väggen av stänket.


Matsalen med kakelugnen



Matsalen från andra hållet med kakelugnskopian. Den ska målas som originalet.


Förra sommaren var vi till Värmland och tittade på Von Echstedtska Gården utanför Säffle. Där finns ett jättefint grönt rum med väggfält i rokoko och med rosengirlanger. Vi kommer att göra en variant av det rummet anpassat till vårt rums väggar.


Det gröna rummet på Von Echstedska Gården i rokoko.



Ja, nu är rummet riggat för måleri och arbetsbordet står färdigt med alla färger och penslar. Det ska bli spännande att se rummet ändra karaktär inom en snar framtid.


Arbetsbordet