tisdag 25 augusti 2015

Fönsterfoder och dörrar på plats

Idag blev vi klara med montering av fönster, foder och dörrar. Så här blev resultatet.


Fint när solen lyser igenom fönstren

Innerfönstren är ett stort glas per båge.

Beslag från Centrum för Byggnadsvård i Gysinge

Dörren med foder och överfönster på plats 

Beslag från Gysinge

...liksom lås

Huset sett från vägen

torsdag 20 augusti 2015

Grönsakslandet


Så här ser grönsakslandet ut nu i mitten av augusti. Jag har klippt av potatisblasten, som började få fläckar, så att inte potatisen tar skada. Den går att skörda ändå. Vi har mycket sallat fortfarande och rotfrukt. Har skördat rotfrukt under sommaren så det kommer inte att bli jättemycket i höst. Jag har odlat tomater i en låda i år. Det såg mörkt ut länge pga kylan. Men nu kommer det fina tomater på plantorna. När det var kallt i somras trädde jag över en kemtvättspåse över varje planta, så det blev ett lite varmare mikroklimat därinne. 





Merparten av löken är skördad och ligger nu på tork på nätbordet. Det blev jättefina vitlökar i år liksom den gula och den röda. Charlotten gick inte lika bra. 




Vi njuter av färska bär! Här krusbär, svarta och röda vinbär toppad med lite vanilj yogurt. Mums! 




måndag 17 augusti 2015

Alla fönster på plats!

Nu är alla fönster på plats! Ytterfönstren har handblåst glas, vilket gör att de får fin lyster. Innerfönstren har energisparglas som tyvärr gör att man tappar lite ljus.




Slaghack gör jobbet lätt!

Nu har vi inhandlat en slaghack från Stiga som passar vår traktor (oxå från Stiga) som vi ska ha när vi slår ängarna. Och det gick bra att klippa ängen i början av augusti trots att gräset vuxit sig högt under hela sommaren. Vi hade en uppsamlare baktill och gjorde en hög med sönderhackat torrt gräs som vi la på i rabatter, odlingsbäddar och på olika ställen där vi haft jordspeglar under träd och buskar tidigare.


Per fick ta lite i taget eftersom gräset var så långt

Här ligger gräset och väntar på att läggas ut som täckmaterial på olika ställen.
I korgen ligger kantareller vi hittade i ängen :) 



Färdigt resultat! 
























söndag 16 augusti 2015

Fönster!!!

Vilken skillnad det blir så fort fönstren kommer på plats. Gamla husets fönster har fått vara förlaga till de nya. De är jättefina och graciösa. Det finns bara en producent av det handblåsta glaset, som  kommer från Tyskland.

Mittposten i gamla huset, smal och graciös...

...och samma stil till nya huset :)

Mittposten sett från sidan



Fönstermontering pågår!

lördag 15 augusti 2015

En modern mullbänk!

Vi har nu lagt Hasopor på plats som isolering innanför grundstenarna, som en modern mullbänk. I samband med att vi byggde grunden isolerade vi dessutom med ett 50 cm tjockt lager hasopor 1,5 m ut från huset. Det för att hindra tjälen från att kyla källaren vintertid. Genom dessa åtgärder tar vi tillvara markvärmen, som ju är mer eller mindre konstant nere i källaren. Det kommer också att bli så att vi lagrar värme under sommaren som sedan förbrukas under vintermånaderna. Det blir spännande att se vad källarn kommer ha för naturlig temperatur.

En modern mullbänk! I stället för att fylla upp med mull på insidan grunden fyller vi med Hasopor, gjord av återvunnet glas.


tisdag 4 augusti 2015

Svamp!

Det kryllar av svamp i skogen. Vi har plockat kantareller och Karl Johan.

Två glada svampplockare!

Kantareller på tork. Använder mitt gamla löktorkarbord.

Färska kantareller är bäst!

Kantarell på tork 

Karl Johan på tork


lördag 1 augusti 2015

Huset sjunker

Huset har nu sjunkit ungefär sex cm, dvs ca två procent. Timmermännen har lämnat fem procent  i sjunkmån för att dörrar och fönster ska passa, så två av dem är nu förbrukade.
Vi kommer att sätta in ytterdörrar och fönster innan vintern. Huset kan fortsätta sjunka även när dörrar och fönster sitter på plats eftersom karmarna bara sitter fast i gåtan.


Betongparkett i växthuset

  Vi har lagt Betongparkett på golvet i växthuset. Det blev sååå fint. Betongparkett är en marksten med formtaget träreliefmönster, som jag ...