Samma helg som vi planterade måbärshäcken satte vi också ett silverpäron. Men vi satte det inte i jord, utan i grus med dimensionen 0-8. Hålet grävde vi innan sommaren och fyllde med gruset och tre liter krossad träkol från milan vid Skottvångs gruva. Under sommaren har pojkarna i familjen fått kissa i gropen och 'mata' träkolen med näring. Näringsberikad träkål går också under namnet biokol. I Stockholm sätter man de flesta träden idag i stenkross uppblandad med biokol och grus, dvs ingen jord. Läs mer om biokolet på Stockholms Stads Hemsida - det är jätteintressant!
Tillbaka till trädet. Jag har läst om Nils Åkerstedt, som odlar det mesta i ren sand, som han sedan gödslar med 10 cm färskt gräsklipp på våren och senare efter behov. På hösten lägger han på döda material som löv och trädgårdsavfall. Enligt Åke ska man spola bort all jord från rötterna och sätta trädet i sand. Man lägger sedan på ett tjockt lager dött material för att i vår börja gödsla planteringen med färskt gräsklipp.
Så här såg trädet ut när det kom, med sin relativt lilla plastsäck för rotsystemet. Krona och rot stämmer inte överens när man köper större plantor. Normalt är rötterna lika stora som kronan.
Kronan var ganska stor och fin.
|
Det kändes väldigt konstigt att spola bort all jord...det blev ju inte mycket kvar. |
|
Här slår vi ner störarna som ska hålla trädet på plats, något som kändes extra viktigt eftersom det i princip inte fanns några rötter kvar.
|
Rötterna har klippts in vid tre tillfällen när man planterat om trädet. Det hade bildats stora klumpar i snittytorna som jag klippte bort. Tänkte att det är lättare för trädet att bryta nya skott med riktiga snittytor. Vi ställde ner trädet på grusytan, tryckte in sand under och mellan rötterna och fyllde med mer grus. Till sist la vi på ett tjockt lager med gammalt gräs och hö. Det bidrar till att hålla gruset lite fuktigare än om man lämnar ytan utan att täcka den. Stammen fäste vi mellan sadeljordar till de tre störarna. En bevattningspåse som sipprar ut vatten under tio timmar satte vi också på plats.
|
Här är trädet planterat! |
Det ska bli spännande att se hur det här kommer att gå och om trädet kommer att överleva. Det kan bli problem med vattningen eftersom vi inte är där hela tiden. Ett träd som sätts i sand är ju mycket mer känsligt för torka.