Sidor

söndag 25 oktober 2015

Silverpäron

Samma helg som vi planterade måbärshäcken satte vi också ett silverpäron. Men vi satte det inte i jord, utan i grus med dimensionen 0-8. Hålet grävde vi innan sommaren och fyllde med gruset och tre liter krossad träkol från milan vid Skottvångs gruva. Under sommaren har pojkarna i familjen fått kissa i gropen och 'mata' träkolen med näring. Näringsberikad träkål går också under namnet biokol. I Stockholm sätter man de flesta träden idag i stenkross uppblandad med biokol och grus, dvs ingen jord.  Läs mer om biokolet på Stockholms Stads Hemsida - det är jätteintressant!

Tillbaka till trädet. Jag har läst om Nils Åkerstedt, som odlar det mesta i ren sand, som han sedan gödslar med 10 cm färskt gräsklipp på våren och senare efter behov. På hösten lägger han på döda material som löv och trädgårdsavfall. Enligt Åke ska man spola bort all jord från rötterna och sätta trädet i sand. Man lägger sedan på ett tjockt lager dött material för att i vår börja gödsla planteringen med färskt gräsklipp.


Så här såg trädet ut när det kom, med sin relativt lilla plastsäck för rotsystemet. Krona och rot stämmer inte överens när man köper större plantor. Normalt är rötterna lika stora som kronan.


Kronan var ganska stor och fin.



Det kändes väldigt konstigt att spola bort all jord...det blev ju inte mycket kvar.

Här slår vi ner störarna som ska hålla trädet på plats, något som kändes extra viktigt eftersom det i princip inte fanns några rötter kvar.


Rötterna har klippts in vid tre tillfällen när man planterat om trädet. Det hade bildats stora klumpar i snittytorna som jag klippte bort. Tänkte att det är lättare för trädet att bryta nya skott med riktiga snittytor. Vi ställde ner trädet på grusytan, tryckte in sand under och mellan rötterna och fyllde med mer grus. Till sist la vi på ett tjockt lager med gammalt gräs och hö. Det bidrar till att hålla gruset lite fuktigare än om man lämnar ytan utan att täcka den. Stammen fäste vi mellan sadeljordar till de tre störarna. En bevattningspåse som sipprar ut vatten under tio timmar satte vi också på plats.


Här är trädet planterat!

Det ska bli spännande att se hur det här kommer att gå och om trädet kommer att överleva. Det kan bli problem med vattningen eftersom vi inte är där hela tiden. Ett träd som sätts i sand är ju mycket mer känsligt för torka.






söndag 18 oktober 2015

Plantering av måbärshäck

I lördags planterade vi måbärshäcken som vi ska ha framför nya huset. Det var lite pill med att mäta upp formen, men det är ju viktigt att det ser proportionellt ut. Mönstret är en halvcirkel som möter den halvcirkelformade grusplanen framför huset. I den går sedan en gång ut mot eken och grinden som sitter lite snett eftersom eken står där den står.


Här mäter vi upp med snören från dörren för att få en rak 'sikt'linje där gången ska gå (där Per står) 


Det var en magisk dag med dimma långt in på förmiddagen.









De barrotade plantorna placerades med 30 cm mellanrum. 





Och så här blev resultatet. En symmetrisk form som främjar siktlinjer framför huset. Förutom linjen man ser på den här bilden blir det en linje mellan uthusen också. 

Häckpartiet avslutas med en rak häck mot vägen. Hitom den kommer vi att ha äng och en klippt gång fram till grinden. 

Här kan man ana linjen mellan uthusen.

Det var en prestation att plantera alla 180 plantorna. Per grävde och jag stoppade ner dem, ett riktigt teamwork. Nu blir det spännande att se under kommande år hur det här rummet blir :)

lördag 10 oktober 2015

Skorstenar

Arbetet med att mura skorstenar är nu klart och huset har fått två fina skorstenar murade med gammalt tegel ovan tak och nytt Wienerberger inne.

Vi la in 6 stycken luftintag under hasoporen när vi anlade altanen. Dessa rör ska förse olika delar av huset med tilluft. De lutar neråt utåt så vi kan spola ur dem och de ska ha ett skyddsgaller i ändan när vi är klara.



I köket kommer vi att ha en stor bred spis med tre olika funktioner. Till vänster en öppen eld, eventuellt med ett sk rotisseri om det inte stör estetiken. I mitten en ugn som man också kan använda som platta. Till höger blir det en modern induktionshäll. Det blir två rökpipor för de eldningsbara delarna, samt ventilationsrör till kök och sovrummet ovanför. Mot väggen lägger de stenull, för att skydda väggarna mot värmen.









I vardagsrummet blir det rökpipor för bastun i källaren, en stor öppen spis, en kakelugn i matsalen och en till sovrummet ovanför. Det blir också ventilationsrör till sov- och badrum.




På övervåningen är rökpiporna för kakelugnarna på gång liksom ventilationen.


Sovrummet som vetter åt norr 






Sovrummet som vetter åt söder







Huset före skorstenarna...


...och efter. Det gör stor skillnad med skorstenar.