Sidor

tisdag 8 april 2014

Vår i trädgården på Valdemarsudde

Har varit på ännu ett välordnat arrangemang av Länsstyrelsen i Västmanlands Län inom projektet Trädgård som tillgång. Denna gång besökte vi Trädgårdsmästeriet på Valdemarsudde på Djurgården i Stockholm. Det blev historisk vandring ledd av Marina Rydberg, som kommer ut med en bok om trädgården i vår. Vi fick också titta in bakom kulisserna i växthus och drivbänkar. Här odlas framför allt blommor som ska pryda Prins Eugens vackra jugend villa under hela året. Det var jättekul att se den förhållandevis småskaliga odlingen som pågår i samma anda som under Prins Eugens glans dagar.

Efter lunch berättade Elisabeth Svalin Gunnarsson om smarta och finurliga odlingsknep från förra seklet (slutet 1800- och början av 1900-talet) baserat på hennes fina bok 'I trädgårdsmästarens spår'.


Fina blomsteruppsättningar i huset

I kvarnen tillverkades linolja förr i tiden. Stora stockar krossade linfröerna.
Lövkoja och leverskyddande Mariatistel på tillväxt i växthuset

torsdag 3 april 2014

Ännu en grund!


Nu har vi snart anlagt den andra grunden som vi ska bygga ytterligare ett uthus på och som kommer att ligga mitt emot magasinet och hjälpa till att rama in det nya bostadshuset som vi ska bygga längre fram.  Vi kommer att bygga huset med byggmaterialet vi fick från rivningen av en gammal timrad lada. Det kommer nog att se gammalt ut direkt :)




Vårblommorna är på gång också. 







Spaljeringskurs på Julita

Pierre Nestlog från Göteborgs Universitet lärde ut om hur man spaljerar främst äppelträd och päron, men även annat spaljeringsbart.

Vi fick lära oss en del intressant historia om frösådder och hur nya sorter blir till, t ex att Aroma är resultatet av frö från Ingrid Marie och pollen från Filippa. 

Vi fick se de spaljeer som finns på Julita: två Transparante Blanche, en äppeltunnel och ett fint päron som växte mot herrgårdens ena kortsida. 






Det är viktigt att bestämma sig för vilken form man vill att trädet ska ha som vuxet redan innan man börjar forma. 
Det är också viktigt att stödja trädet genom att binda upp varje gren  som ska vara kvar med bambustörar och järntrådar.
Att hålla ett öga på trädet hela första och andra växtsäsongen och försöka se vad det behöver i form av växtnäring, vatten, uppbindning mm är också a och o. Det kan ju vara väldigt olika från träd till träd.